Jesteś miłośnikiem masła orzechowego? Jeśli tak to masz szczęście, ponieważ nie musisz odmawiać sobie tego przysmaku w obawie przed dodatkowymi kilogramami. Ten typowo amerykański produkt, okazał się być niezwykle wartościowy i niezbędny w naszej codziennej diecie.
Zobacz również: Przepis na dietetyczne muffinki marchewkowe

giphy.com
Spis treści
Masło orzechowe a odchudzanie
Możesz się zastanawiać czemu produkt ten, powszechnie uznawany za wysokokaloryczny ma zapobiegać a nawet spalać tkankę tłuszczową. Otóż powód jest prosty. Masło orzechowe zawiera wartościowe nienasycone tłuszcze. Ponieważ bogate jest ono w roślinne białko, potas, magnez, witaminę E oraz błonnik to powoduje, że powinien jeść je każdy z nas, a w szczególności wegetarianie w celu uzupełniania niedoboru białka. Dostarczając takiego zestawu witamin, nasz metabolizm pracuje na zwiększonych obrotach, co zapobiega odkładaniu się tłuszczu szczególnie w okolicach talii. Na dodatek powoduje uczucie sytości, które towarzyszy nam przez dłuższy okres czasu i skutecznie hamuje apetyt na śmieciowe przekąski.

flipboard.com
Przeprowadzono badania, mające sprawdzić działanie masła orzechowego pod kątem tracenia wagi. Kobiety, które brały udział w eksperymencie podzielono na dwie grupy. Jedna z nich spożywała masło orzechowe 2/3 razy w tygodniu i częściej, druga zaś sięgała po nie rzadziej. Po pewnym czasie wyniki okazały się być zaskakujące. Panie preferujące wyrób z orzechów arachidowych, straciły znacząco więcej na wadze.
Ile można spożywać masła orzechowego dziennie?
Będąc na redukcji masy ciała i licząc sumiennie kalorie, miejmy na uwadze, że jedna łyżka stołowa zawiera od 90 do 130 kalorii. Optymalna ilość dla osób będących na diecie to około 3/4 łyżki dziennie – 2/3 razy w tygodniu. Gdy dodamy do tego regularną aktywność fizyczną i systematyczne posiłki, upragniony efekt gwarantowany.

pinterest.com
Jakie wybrać masło orzechowe?
Tutaj trzeba bardzo uważać, ponieważ przez niedopatrzenie i niewłaściwy wybór uzyskamy rezultaty inne od zamierzonych. Wybierajmy więc masło, które składa się z minimum 90% orzechów. Sprawdźmy czy nie zawiera cukru, soli oraz oleju palmowego, który wykorzystywany jest przy produkcji słodyczy i fast foodów.

flickr.com
Sklepowe czy domowe?
Masło orzechowe jest bardzo prosto zrobić samemu. Przygotowując je własnoręcznie mamy kontrolę nad tym co się w nim znajdzie. Mimo zastrzegań producentów na opakowaniach, nie mamy 100% pewności co wchodzi w skład naszego masła. Jeśli zainteresowało Ciebie własne jego wytworzenie, przedstawiamy przepis na masło orzechowe domowej roboty w 5 minut.

flipboard.com
(źródło: verywell.com, bodybuilding.com)