Lubisz celebrować poranki? Warto zjeść od czasu do czasu wypasione śniadanie, które będzie pięknie wyglądać i jeszcze lepiej smakować. Oto proste przepisy na śniadanie z jajkiem.
Spis treści
1. Jajko w papryce
Składniki:
- 2 papryki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 szklanka startego sera mozzarella
- ½ szklanki drobno posiekanego szczypiorku
- 4 duże jajka
- 4 paski usmażonego boczku pokrojonego w małe kawałeczki
- ½ szklanki posiekanego sera cheddar
Sposób przygotowania:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Rozkrój papryki na pół i z każdej części usuń cały środek (ziarenka). Posól i popieprz paprykę i wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut. Następnie wyjmij warzywa i wsypuj do nich kolejno – ser mozarella, szczypiorek, rozbite, surowe jajko, sól, pieprz, boczek, ser cheddar, szczypiorek. Całość piecz również w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Gotowe!
Zobacz również: Przepis na dietetyczne muffinki marchewkowe
2. Śniadaniowe babeczki
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 7 jaj
- 1 ¼ szklanki maślanki
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 szklanka posiekanego i usmażonego boczku
- 1 szklanka zielonej posiekanej cebulki
- 1 ½ szklanki startego sera cheddar
Sposób przygotowania:
Do miski wrzuć mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, po czym dokładnie wymieszaj. W drugiej misce rozbij jedno jajko, dodaj maślankę, rozpuszczone masło i kwaśną śmietanę. Następnie dodaj to do miski z mąką i wrzuć smażony boczek pokrojony w małe kawałeczki, zieloną cebulkę, starty ser cheddar. Wszystko wymieszaj. Następnie, za pomocą łyżki, włóż powstałą papkę do blaszki przeznaczonej na babeczki. Ugnieć ją za pomocą łyżeczki, tak, żeby wbić na wierzch surowe jajko. Na jajko jeszcze raz dołóż powstałą masę. Całość posyp cheddarem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 175 stopni. Piecz przez ok. 25-30 minut. Gotowe!
3. Szybki przepis na jajko w chlebie
Składniki:
- 2 jajka
- 2 kromki chleba
- smażone paski boczku
- oliwa
- masło
Sposób przygotowania:
Za pomocą okrągłej foremki (lub noża) wytnij otwór w kromce chleba. Posmaruj ją masłem i wrzuć na patelnię. W miejsce otworu nalej odrobinkę oliwy, a następnie wbij tam jajko. Smaż do momentu, aż białko zastygnie, a następnie przekręć na drugą stronę. W tzw. międzyczasie dodaj jeszcze odrobinę oliwy. Kiedy jajko będzie na tyle usmażone, że nie będzie wypływać – przełóż je na talerz. Podawaj z bekonem. Smacznego!
Zobacz również: Przepis na chleb czosnkowy, który zachwyci wszystkich
Już znasz proste przepisy na śniadanie z jajkiem. Podziel się nimi ze swoimi znajomymi i zaskocz rodzinę pewnego niedzielnego poranka smacznym daniem.
(źródło: youtube.com, allrecipes.com)