Lato kojarzy się ze słońcem, plażą, morzem, ale także z owocami. A to oznacza, że jest to doskonały czas na owocowe tarty – łatwe w przygotowaniu, pełne smaku, a więc idealne na tę porę roku.
Podstawą tarty jest spód z kruchego lub (rzadziej) drożdżowego albo francuskiego ciasta. Jeśli nie chcecie się namęczyć, po prostu ułóżcie na nim owoce, posypcie cukrem i zapieczcie. Nieco bardziej skomplikowana wersja zakłada przygotowanie kremu np. na bazie śmietanki lub serka mascarpone i zalanie nim owoców. Jeśli macie ochotę na wysublimowany, ale niewielki deser, możecie pokusić się o przygotowanie tartaletek – mini-tart. Na miniaturowym kruchym spodzie stwórzcie własną kompozycję ze świeżych owoców i bitej śmietany. Mało pracy, a efekt murowany!

pexels.com
Spis treści
Jak przygotować kruche ciasto?
Zrobienie ciasta kruchego jest bardzo proste. Jeśli macie zamiar przygotować tartę słodką, połączcie ze sobą 300 g mąki pszennej, 200 g masła i 100 g cukru pudru. Dodajcie do tego dwa żółtka, wyróbcie ciasto. Jeśli natomiast chcecie przygotować wytrawne kruche ciasto, będziecie potrzebować 250 g mąki pszennej, 125 g masła, szczypty soli i około 50 ml wody. Niezależnie od tego, które ciasto robicie, wsadźcie je do lodówki na około pół godziny, a następnie wyłóżcie na specjalną formę do tarty wysmarowaną masłem. Niektórzy wolą podpiec samo ciasto przez około 15 minut, a następnie zapiec z nadzieniem, inni kładą nadzienie na surowe ciasto i zapiekają całość.

commons.wikimedia.org
Tarty owocowe
Jako nadzienie do tarty owocowej możecie użyć w zasadzie wszystkich owoców. Idealnie do tego celu nadają się truskawki, maliny, jagody, gruszki czy wiśnie. Możecie wykorzystać też jabłka. Być może słyszeliście o francuskiej Tarte Tatin – odwróconej tarcie z nadzieniem z karmelizowanych jabłek. Bardzo smaczna jest też tarta cytrynowa (a ściślej mówiąc, tarta z kremem cytrynowym). Tarty owocowe doskonale komponują się także z budyniem.

commons.wikimedia.org / fot. John
A może coś na słono?
Tarty nie muszą służyć wyłącznie jako deser. W wersji wytrawnej mogą pełnić rolę przystawki, a także głównego dania. Taka tarta na słono, z kremem ze śmietanki wymieszanej z serem, nazywana jest kiszem. Moja ulubiona to tarta z karmelizowaną cebulą i podsmażanym z czosnkiem szpinakiem. Miano najbardziej znanego kiszu należy się prawdopodobnie potrawie o nazwie quiche lorraine. W jej skład, oprócz śmietanki i zdecydowanego w smaku sera gruyere wchodzą boczek oraz szynka.

pexels.com
Lubicie tarty? Które z nich lubicie najbardziej? Podzielcie się swoimi opiniami w komentarzach!