Są popularne wśród osób, będących na diecie. Wafle ryżowe nie są tak zdrowym i wartościowym produktem jak sugerują opisy reklamowe pojawiające się w mediach. Niektóre wafle ryżowe zawierają spore ilości dodatków środków aromatyzujących i cukru. Oto 5 powodów, dla których powinniśmy ograniczyć ich spożywanie.

pinterest.com
Spis treści
1. Wysoki wskaźnik IG (indeks glikemiczny)
Oznacza to , że bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Co za tym idzie, szybkie nasycenie jak i szybka jego utrata. Tego typu pustymi kaloriami nie najemy się na długo. W rezultacie sięgamy po więcej i więcej. Dlatego spożywanie ich w ramach przekąski jest dobre tylko wtedy, gdy zatrzymamy się na 1-2 sztukach.

flickr.com
2. Mała ilość błonnika
Okazuje się, że większość (nie wszystkie) wafle ryżowe zawierają barwniki i chemiczne ulepszacze, zamiast upragnionego błonnika, którym chcemy wzbogacić naszą dietę. Zawsze sprawdzaj jego zawartość.
3. Węglowodany
Wafle zazwyczaj są produkowane z białego ryżu, który jest źródłem niezbyt wartościowych węglowodanów prostych. Często w ich produkcji używa się chemii, zwłaszcza jeśli preferujemy wszelkie rozmaite wafle o smaku serowym, paprykowym czy solonym.

flipboard.com
4. Zawierają arsen
Ponad połowa popularnych produktów ryżowych dostępnych zawiera arsen w ilości przekraczającej limity proponowane przez Unię Europejską. Tak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Instytutu Globalnego Bezpieczeństwa Żywności.
5. Kaloryczność
Większość osób zastępuje nimi wszelkie przekąski, ponieważ wydają się mało kaloryczne. Otóż, okazuje się inaczej. Wafle ryżowe w 100g maja ok 350 kcal, a chleb razowy 250 kcal, więc jest mitem to, że lepiej jeść wafle ryżowe zamiast pieczywa. W rezultacie posiadają nie małą ilość kalorii i nie możemy opychać się nimi w dużych ilościach, jeśli jesteśmy na diecie.
Zobacz również: 20 najlepszych przekąsek do 50 kalorii

pinterest.com
(źródło: ehow.com, livestrong.com)