Zapoznaj się, jakich podstawowych jest 6 zachcianek żywieniowych, ponieważ dotykają wszystkich, nie tylko kobiety w ciąży. To, że masz ochotę na czekoladę, słoną przekąskę, rafinowany węglowodan i coś w tym guście, oznacza, że brakuje ci pewnych minerałów. Więc jeśli odczuwasz łaknienie, na któryś z powyższych produktów, nie powinieneś obwiniać swojego apetytu, czy też słabej woli.
Spis treści
1. Ochota na lód
Apetyt na lód, tynk, krochmal lub inne produkty, których nie zalicza się do pożywienia, jest zjawiskiem powszechnym u osób z niedoborem żelaza. Zjawisko to nazywa się łaknieniem spaczonym i można je wyleczyć zwiększając spożycie tego pierwiastka. Niedobór żelaza powoduje wiele niekorzystnych skutków zdrowotnych jak spadek sprawności fizycznej, obniżenie możliwości koncentracji i sprawności umysłowej, niesprawność pamięci i zły nastrój, zmniejszenie odporności na przeziębienia i infekcje lub zaburzenia rytmu pracy serca.
Zobacz również: Oto jedna prosta zasada, którą powinniście stosować, aby się nie przejadać
2. Ochota na czekoladę
Otóż czekolada zawiera ten sam związek chemiczny, jaki powstaje w mózgu, gdy się zakochujemy. Ten związek chemiczny, który powstaje pod wpływem zakochania to fenyloetyloamina (PEA). W skrócie PEA posiada te same właściwości niezależnie od tego, czy znajduje się w czekoladzie, czy w mózgu. Oprócz tego może sygnalizować brak magnezu, który jest ważnym pierwiastkiem w naszym organizmie.
3. Ochota na nabiał
Oto trzy substancje wchodzące w skład produktów mlecznych: tyramina (rozszerza naczynia krwionośne, obecna w znacznych ilościach w serze, działa jak środek pobudzający), cholina (główny składnik mleka, wpływający kojąco na nasz organizm), L-tryptofan (kolejny składnik mleka. W połączeniu z węglowodanami powoduje produkcję serotoniny, czyli poprawia samopoczucie). Ponadto cukier zawarty w produktach mlecznych podnosi poziom energii i poprawia nastrój, zaś gładka, kremowa konsystencja – uspokaja.
4. Ochota na cytryny
Chociaż cytryna wcale nie jest królową witaminy C, zawiera jej na tyle dużo (53 mg/100 g), by wspierać odporność i łagodzić przebieg infekcji. Tym bardziej że ma też sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne.
5. Ochota na tłuste
Ochota na tłuste pokarmy może być jednak także objawem niedoboru kwasów tłuszczowych oraz witamin: A, K, D i E oraz wapnia. Kwasy tłuszczowe są nam potrzebne m.in. po to, by substancje te zostały przyswojone przez organizm. Upodobanie do potraw bogatych w tłuszcz może być także sygnałem początków depresji.
6. Ochota na słone
Zwykle jest to znak świadczący o niedoborze chloru, który obecny jest właśnie w soli kuchennej. Przy spożywaniu słonych pokarmów pamiętajmy jednak o nawadnianiu organizmu, bowiem tylko to połączenie gwarantuje odpowiednie stężenie.
Słuchajmy się więc naszego organizmu, czego mu brakuje i w porę uzupełniajmy niedobory witamin, by nie nabawić się chorób i uniknąć spożywania zbędnych kalorii.
Zobacz również: 7 zaskakujących znaków, które świadczą o tym, że jesz za mało białka
(źródło: bbcgoodfood.com, shape.com)