Każdy z nas powinien zdawać sobie sprawę, z jego właściwości oraz znać zdumiewające efekty codziennego spożywania imbiru. To nie przypadek, że jest on stosowany jako naturalny lek od kilkuset lat. Współczesna nauka potwierdza, że roślina ta, ma niezwykły wpływ na nasze zdrowie. Część jadalna, czyli sam korzeń, jest rozpoznawalny w sklepach spożywczych na całym świecie.
Spis treści
1. Dobry na serce
Przeprowadzono 45 dniowy eksperyment, gdzie brało udział 85 osób z wysokim cholesterolem. Codziennie dawano im 3 g sproszkowanego imbiru. Pod koniec badania u wszystkich zanotowano znacznie zmniejszony jego poziom. Co prowadzi do obniżenia ryzyka chorób serca, nadciśnienia i udaru mózgu.
Zobacz również: Sok z kiszonej kapusty i jego 9 właściwości zdrowotnych
2. Łagodzi nudności
Badania wykazały, że między innymi, imbir zmniejsza nudności w czasie ciąży.
3. Łagodzi migreny
Codzienne jedzenie może przeciwdziałać substancjom zapalnym w naczyniach krwionośnych mózgu. Dowiedziono, że posiada podobne substancje, co leki stosowane w leczeniu migren.
4. Zwalcza przeziębienie
Pewnie już słyszałeś, że imbir niesie wielką ulgę podczas przeziębienia. Zawiera on przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Ginerol – substancja bioaktywna imbiru, zmniejsza ryzyko infekcji.
5. Pomaga schudnąć
Jeśli pragniesz zrzucić parę kilo, to imbir jest własnie tym czego potrzebujesz! Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Columbia pokazują, że spożywając taki napar, jesteś w stanie spalić około 43 kalorii.
6. Dobry na żołądek
Imbir to klasyczny środek na dolegliwości żołądkowe. Jedzenie go, zmniejsza wzdęcia, reguluje pracę jelit i wspomaga trawienie.
7. Ma właściwości antynowotworowe
Imbir może mieć pozytywny wpływ na przeciwdziałanie raka piersi, trzustki i jajników. Dzieje się tak dlatego, że zawiera substancje, które okazały się być skuteczne w zabijaniu rakowych komórek macierzystych.
Zobacz również: Kurkuma: przyprawa, która jest naturalnym blokerem raka
(źródło: stehnews.com, newsner.com)