Sok z kiszonej kapusty powstaje w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii, po uprzednim zasoleniu. Charakteryzuje się mocnym, kwaśnym smakiem, który zawdzięcza kwasowi mlekowemu. Szczepy bakterii, które występują w produktach fermentowanych (kiszonych) wytwarzają bakteriocyny, które działają podobnie do antybiotyków – niszczą wrogie organizmy chorobotwórcze, eliminują złe bakterie, podwyższają odporność organizmu. Fitoncydy znajdujące się w kapuście kiszonej działają bakterio i grzybobójczo będąc niezastąpionymi w leczeniu wielu schorzeń.
Zobacz również: 6 prostych przepisów na popularne drinki
Sok jaki uzyskujemy z kiszenia kapusty jest znakomitym napojem, który wykorzystany był od lat do leczenia schorzeń przewodu pokarmowego na kłopoty ze stawami czy bezsenność. Sok z kiszonej kapusty zawiera witaminy takie jak witamina C, E, B12, B6, P, beta-karoten i pierwiastki magnez, potas, żelazo, cynk, siarka.
Właściwości:
Spis treści
1. Leczy przewód pokarmowy
Sok z kapusty zalecany jest w trakcie problemów z jelitami lub z wrzodami żołądka. Regularne picie soku z kapusty zapobiega namnażaniu się bakterii odpowiedzialnych za wiele chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego.
2. Oczyszcza organizm
Zaleca się picie pół szklanki soku, trzy razy dziennie przez dwa tygodnie. Na czczo i pół godziny po obiedzie i kolacji. Zawarte w kiszonkach bakterie probiotyczne korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit usuwając toksyny.
3. Zapobiega ryzyku powstania raka
Sok z kapusty posiada bardzo duże zdolności przeciwzapalne. Ma to wpływ na zmniejszenie ryzyka powstania nowotworów. Związki zawarte w kiszonej kapuście stymulują układ odpornościowy i hamują wzrost komórek nowotworowych.
4. Blokuje zły cholesterol
Sok z kapusty obniża poziom złego cholesterolu poprzez pobudzanie soków trawiennych do lepszego trawienia tłuszczy.
Sok z kiszonej kapusty pomaga również w zwalczaniu bólu stawów, w walce z otyłością, bólach migrenowych, problemach z tarczycą, chorobach serca.
Zobacz również: Mikrofalówka pomoże Ci wycisnąć z cytryny wszystkie soki!
(źródło: eatfatlosefatblog.com, healthambition.com)