Na poważnie rozpoczęliśmy sezon gorących zup, zimnych dłoni i pociągania nosem. Jesień to czas, kiedy chętnie kombinujemy w kuchni, wypełniamy spiżarki i testujemy… np. magiczne eliksiry zdrowia, które mają wzmocnić naszą odporność, uzupełnić energię i sprawić, że czujemy się jak prawdziwi alchemicy.
Spis treści
Mleko w wersji gold
Gorące mleko zdecydowanie kojarzymy z zimnymi wieczorami, podczas których chcemy rozgrzać się od środka i szybko zasnąć pod ciepłym kocykiem. A słyszeliście o złotym mleku, które koi nerwy i wzmacnia odporność? Przepis na ten rarytas znaleźliśmy na blogu One More LUV – koniecznie musicie to przetestować.
Tzw. golden latte czy golden milk to napój łączący ostrość ze słodyczą. W Indiach znany jest od setek lat, ale już i u nas zyskuje na popularności. To mieszanka przypraw korzennych z mlekiem, a w samym centrum naparu znajduje się kurkuma, która nadaje mleku ten niezwykły kolor. Więcej o niezwykłych właściwościach kurkumy możecie przeczytać >> tutaj <<. Złote mleko rozgrzewa, oczyszcza gardło i zatoki oraz pomaga zwalczać mikroby. Kurkuma działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Do tego poprawia trawienie i działa silnie antyoksydacyjnie.
Jak uwarzyć taki napój? Będziecie potrzebowali szklanki zwykłego krowiego mleka, a następnie łyżeczki kurkumy, łyżeczki miodu i łyżeczki masła lub oleju kokosowego. Do tego zestawu dodajcie jeszcze szczyptę pieprzu cayenne, pół łyżeczki imbiru i czarnego pieprzu i gotowe. Całość trzeba oczywiście podgrzać, a podczas picia przemieszać, aby przyprawy nie osiadały na dnie kubka.
Herbaciane szaleństwo
Nic tak nie głaska serca jak gorąca herbata. Jesienią i zimą warto jednak nieco podrasować ulubiony kubek tego napoju, żeby zadziałał też antyprzeziębieniowo. Twórczyni internetowa, Agata Berry, poleca dodanie do herbaty imbiru, miodu i cytryny. Imbir należy najpierw zagotować w gorącej wodzie lub pozwolić mu poleżeć trochę w kubku wrzątku. Następnie dodać do niego ulubioną herbatę, sok z cytryny, a kiedy napar przestygnie – łyżeczkę miodu. Miód dodany do niezbyt gorącej wody nie straci swoich właściwości.
Tak przyrządzony napój od razu sprawi, że poczujecie się lepiej w pierwszej fazie przeziębienia.
Odczarowany syrop cebulowy
Syrop z cebuli nie kojarzy nam się z najmilszymi wrażeniami. Marcin Korczyk, którego na pewno znacie z bloga Pan Tabletka, postanowił odczarować ten osobliwy eliksir. A warto po niego sięgnąć, bo to prawdziwy cios dla infekcji. Syrop ten stymuluje odporność, ma właściwości antybiotyczne, poprawia trawienie i rozgrzewa.
Do jego przygotowania będziecie potrzebowali cebule, czosnek, imbir, cytryny, goździki, cynamon i coś słodkiego, czyli miód, syrop klonowy albo zwykły biały cukier. Zobaczcie, jak krok po kroku przyrządzić naprawdę pyszny syrop z cebuli.
Syrop z cebuli – prosty, smaczny i skuteczny przepis według Pana Tabletki
Macie swoje, sprawdzone napary lub eliksiry, które rozgrzewają i pomagają Wam podczas infekcji? W jesiennych miksturach zdrowia ważna jest kreatywność i parzenie tego, co po prostu lubicie. Jedno jest pewne – składniki takie jak cytryna, miód czy imbir, to pewniaczki. Z tym trio wzmocnicie ulubioną herbatę, a do tego zadziałacie prozdrowotnie.