Spis treści
Dieta cud, czyli ,,jakby działała, to naprawdę stałby się cud’’…
Co charakteryzuje dietę cud? Na pewno ekstremum i brak racjonalności. Popularne sposoby na natychmiastowe chudnięcie bazują zwykle na bardzo dużych ograniczeniach kalorycznych lub na wykluczeniu całych grup pokarmowych. A przez to, że spożywamy tylko jeden składnik czy rodzaj produktów, nasz organizm narażony jest na długoterminowe skutki zdrowotne. Z jednej strony super, bo efekty takiej diety widzimy już po kilku dniach, ale po zakończeniu jej kilogramy szybko wracają, a my możemy nabawić się poważnych niedoborów albo nawet schorzeń.
Efekt jo-jo i zaburzenia metabolizmu
Diety cud są niebezpieczne przede wszystkim ze względu na zagrożenia, jakie powoduje bardzo szybkie zredukowanie masy. W pierwszej kolejności pojawia się efekt jo-jo, czyli – tracimy kilogramy, ponieważ restrykcyjnie ograniczamy jedzenie, następnie kończymy dietę i natychmiast z powrotem tyjemy. Dzieje się tak, ponieważ przez krótki czasu odmawialiśmy sobie ulubionych potraw czy ilości, a poziom rozdrażnienia i głodu wzrasta na tyle, że zaczynamy się objadać zaraz po końcu diety. Radykalne i nagłe ucięcie kalorii to również ogromne spowolnienie dla naszego metabolizmu. Zamiast zdrowo spalać kalorie, nasz organizm będzie o to walczył – i to bez powodzenia. Więc mówiąc wprost – proces dalszego chudnięcia będzie mocno zagrożony.
Brak równowagi żywieniowej, czyli plejada konsekwencji dla całego organizmu
Skoncentrowanie naszej diety na jednym składniku lub tylko jednej grupie produktów, to jak zabranie sobie całej tabelki składników odżywczych. Spożywanie tylko soków czy kapusty (jak w popularnej diecie kapuścianej) nie dostarczy nam wszystkich niezbędnych witamin, mikroelementów czy minerałów. W konsekwencji możemy narazić się na spadek odporności, rozdrażnienie, obniżoną koncentrację czy problemy skórne.
Diety cud są szczególnie groźne dla osób, które zmagają się z takimi problemami jak cukrzyca lub choroby serca. Nieodpowiednie odżywianie może nasilić objawy tych schorzeń, a choremu dołożyć trudności podczas leczenia czy kuracji.
Dbacie o zdrową skórę, silne włosy i mocne paznokcie? Dieta cud skutecznie Wam w tym przeszkodzi. Niedobory witamin, mikroelementów i minerałów powodują wiotczenie skóry, łamliwość paznokci i wypadanie włosów. To prowadzi oczywiście do jednego – zaczynamy suplementować biotynę czy kolagen, bo chcemy wrócić do stanu sprzed diety cud. Ale to już nie takie łatwe.
Głodówki i radykalne diety bazujące na natychmiastowym ucięciu kalorii mogą również powodować duże rozchwianie naszego cyklu miesiączkowego, a także utrudnić nam detoksykację organizmu. Brak witamin i istotnych składników widocznie wpływa na podstawowe funkcje naszego organizmu.
Dieta cud a nasza głowa
Odmawianie sobie normalnego jedzenia, głodzenie i ograniczenie się do jednego składnika czy grupy produktów, to też masakra dla naszej głowy. Diety cud świetnie wpływają na spadek nastroju, przygnębienie, irytację i dekoncentrację. Jeżeli dołożymy do tego wymienione wyżej konsekwencje zdrowotne, to konkluzja jest jedna – nasz stan psychiczny też nadaje się do totalnej naprawy.
Dieta nie musi być nieprzyjemna, hardkorowa i smutna. Mądre odchudzanie bazuje na przemyślanym planie i smacznym, wartościowym jedzeniu. Wszystkie diety cud przynoszą naszemu ciału poważne konsekwencje, z którymi możemy się jeszcze długo borykać. Czy warto schudnąć na kilka tygodni, żeby później odzyskać te kilogramy z nawiązką? Odpowiedź jest chyba jasna.