Mity żywieniowe – czy istnieją? Ile bzdur czytamy każdego dnia? Nie wiemy już komu zaufać co jest dobre, a co złe? Czasami warto przemyśleć sprawę kilka razy i zastanowić się co tak naprawdę nam szkodzi.
Spis treści
1. Czy makaron tuczy?
Szał na unikanie węglowodanów trwa. Wiele osób jest przerażonych widząc makaron, wrzucają go do jednego wora z białym chlebem jako biały i rafinowany grzech. Teraz koncerny kładą nacisk na to by zrehabilitować reputację składników odżywczych zawartych w makaronie. Czy to prawda , że jak twierdzi firma makaronu Barilla jego wyjątkowa konstrukcja sprawia, że oporna skrobia trawiona jest wolniej niż w tej samej ilości mąki do wykonania chleba? Tak długo, jak można go jeść „al dente”, biały makaron rzeczywiście ma indeks glikemiczny porównywalny z kaszą gryczaną lub ryż brązowym. To sprawia, że daje równomierne uwalnianie energii , która utrzymuje uczucie pełności na dłużej, jest wiarygodna.
Zobacz również: 5 powodów, dla których dieta jest ważniejsza niż ćwiczenia

twitter.com
2. Czy daktyle to nowe cukry?
Dzięki staraniom promocyjnym ” czystego jedzenia „, nie możemy uniknąć poruszania się po sklepach bez natknięcia się na daktyle. Czy te lepkie, małe owoce są lepsze od starego, złego cukru ? Jeśli używasz ich do pieczenia, odpowiedź brzmi: tak . Waga do wagi, suszone daktyle zawierają około 68 % cukrów ogółem, w przeciwieństwie do rzeczywistego cukru, który jest 100 %. Daktyle są również doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego i mają stosunkowo niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do cukru prostego, daktyle mają mnóstwo przydatnych mikroelementów: żelazo , potas, witaminy z grupy B i inne. Daktyle suszone zawierają znacznie więcej cukru niż najsłodsze owoce, ale jeśli jesz je jako substytut ciast i wyrobów cukierniczych,rzadziej niż inne owoce to są dobrym sposobem, aby obniżyć zużycie cukru.

meltyfood.fr
3. Czy kapusta włoska to super warzywo?
Obecny król kapusty, kapusta włoska oferuje przekonujące portfolio antyoksydacyjne, przeciwzapalne i odtruwające. Zawiera mnóstwo mikroelementów, które wydają się zmniejszyć ryzyko poważnych chorób degeneracyjnych, raka w szczególności. Kapusta jest bogatsza odżywczo niż kapusta lub brokuły, czy jest tylko popularna ze względu, że można z niej robić wielkie chipsy? Cóż, kapustę włoską wyróżnia imponująco wysoki poziom witaminy K, która wspiera zdrowie kości, więc jest to wielki plus jeśli starasz się uniknąć utraty masy kostnej i złamań. Plus jest bardzo tania i urośnie prawie wszędzie.

twitter.com
4. Czy olej kokosowy jest najlepszy do smażenia?
Prawie wszystko będzie lepsze dla nas niż przemysłowo rafinowany, po obróbce termicznej, z chemicznym zapachem, powszechnie znany olej do gotowania. Tłoczony na zimno olej kokosowy ma wiele zalet. Surowy, nierafinowany olej kokosowy nie zostanie uszkodzony przez utlenianie. Nie jełczeje tak jak inne oleje tłoczone na zimno. To jest naturalnie odporny olej, który wyróżnia się tym, że na ciepło nie traci wartości odżywczych. Jest również niezwykle bogaty w kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha, które mają działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha są natychmiast przekształcane przez wątrobę w energię, nie są przechowywane w tłuszczu. Niektóre badania naukowe sugerują, że jedzenie produktów z dodatkiem oleju kokosowego pomaga schudnąć. Jak dotąd jakby jedyną negatywną rzeczą w oleju kokosowym jest jego cena.
Zobacz również: 5 niesamowitych korzyści oleju kokosowego dla Twoich włosów

pinterest.com
5. Czy czerwone mięso to zabójca?
Czy Matka Natura jest psychopatą, który zaprojektował czerwone mięso, aby skrócić długość ludzkiego życia? Bogate w niezbędne tłuszcz , białka, witaminy i minerały, czerwone mięso jest jednym z najbardziej odżywczych żywności które można jeść. Dokumentacja przeciwko czerwonemu mięsu jest oparta na najmniej wartościowym typie dowodów : badań obserwacyjnych. To trudny kąsek dla anty-zjadaczy mięsa. Na razie czerwone mięso pochodzące ze zwierząt chowanych na wolnym wybiegu, karmionego trawą, ekologicznie lub dziko pozostaje w menu.

foxnews.com
6. Czy Kimchi wzmacnia układ odpornościowy?
Fermentacja jest teraz bardzo modna.Jest duże zainteresowanie naukowe mikrobiomem i populacją bakterii w naszych wnętrznościach. Fermentowana (hodowlana) żywność obfituje naturalnie w bakterie kwasu mlekowego. Jedząc je, możemy odbudować naszą florę bakteryjną, która została zniszczona przez antybiotyki i sterylną żywność przetworzoną. Korzyści zdrowotne wynikające z hodowli warzyw, w tym kapusty Europy Wschodniej kuchni są jeszcze badane. Kapusta jest bardzo zdrowa ale czy smaczna?

pinterest.com
(źródło: theguardian.com, purewow.com)