W San Francisco powstała niedawno firma Memphis Meats, która planuje wprowadzić na nasze stoły mięso z laboratoriów, czyli takie, którego produkcja nie przyczyni się do hodowania zwierząt na ubój.
Jakiś czas temu pisaliśmy Wam o klopsikach firmy Ikea stworzonych z alternatywnych dla mięsa produktów. Tym razem naszą uwagę zwróciła firma, która także planuje znaleźć alternatywne źródło jedzenia, które ma zapewnić globalne bezpieczeństwo żywnościowe.

twitter.com
Memphis Meats wytwarza „mięso pozazwierzęce” korzystając z komórek kurczaków, krów czy świń i zakłada, że w ciągu najbliższych pięciu lat, produkty wytwarzane w laboratorium trafią na półki sklepowe. Równocześnie osoby odpowiedzialne za pracę nad nowym produktem zapewniają, że będzie smakowało tak samo jak „oryginał”, a może być dużo zdrowsze.

pinterest.com
Uma Valeti, dyrektor generalny firmy, powiedział: „To jest absolutna przyszłość dla mięsa. Planujemy zrobić tyle dla przemysłu mięsnego, ile samochody zrobiły dla dorożek.” Za kilkadziesiąt lat mięso pochodzące z hodowli może być całkowicie zastąpione produktem Memphis Meats, co z kolei może doprowadzić do refleksji nad tym, jak mogliśmy kiedykolwiek zabijać zwierzęta w celu ich spożycia.

imgur.com
Trzeba przyznać, że wygląda całkiem smacznie. A co Wy sądzicie o tym pomyśle?
(źródło: globalmeatnews.com, dailymail.co.uk)