Prawdziwe święto dla czekoladomaniaków! Szwajcarska firma Barry Callebaut, którą określa się mianem największego producenta czekolady na świecie, ogłosiła niedawno wyjątkowo smaczną nowinę. Powstał nowy rodzaj czekolady!
Można kochać czekoladę gorzką, wielbić mleczną i przepadać za – wynalezioną w latach 30. XX wieku – białą. Od teraz, można będzie uwielbiać czekoladę RUBY!
#Breaking: White, milk & dark chocolate – and today, the world is introduced to #RubyChocolate: https://t.co/gePxV9nePH #Innovation pic.twitter.com/ihzG5dIXh7
— Barry Callebaut Group (@BarryCallebaut) September 5, 2017
Spis treści
Kolor
Słowo ruby oznacza rubin i ma związek z wyjątkową barwą nowej czekolady. Jak podkreślają jej twórcy, ten delikatny i przydymiony róż, udało się uzyskać bez wykorzystywania sztucznych barwników. W zupełnie naturalny sposób.
Smak
Czekolada „Ruby” charakteryzuje się bardzo kremowym i wyraźnie owocowym smakiem, w którym na pierwsze miejsce, wysuwa się smak świeżych jagód. Choć trudno to sobie wyobrazić, jest jednocześnie słodka i słona – to dzięki specjalnie wyselekcjonowanym ziarnom kakaowca, pochodzącym z różnych stron świata i poddanym specjalnej obróbce.
Wynalezienie nowego rodzaju czekolady ogłoszono dopiero teraz, choć pracę nad jej powstaniem, trwały blisko 10 lat. Ostatnie fazy testów polegały głównie na… konsumowaniu produktów przez mieszkańców różnych krajów. Jak twierdzi producent nowej słodkości, czekolada „Ruby” spotkała się z wyjątkowo pozytywnym przyjęciem z ich strony.
Jak mówi przedstawiciel Barry Callebaut, nowa czekolada nie jest ani gorzka, ani mleczna, ani słodka. Jaka więc jest? Premiera czekolady „Ruby” na dniach! Nie możemy się doczekać 💜