To pytanie spędza sen z powiek wielu z nas. Co zrobić, aby choć trochę powstrzymać upływ czasu? Odpowiedź jest prosta! Wystarczy zmienić dietę. Na jaką? Sprawdźcie nasze podpowiedzi.
Dietetycy na każdym kroku podkreślają, jak ważna do zachowania zdrowia i budowania odporności przed rożnymi chorobami. jest zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna. Na rynku możemy znaleźć wiele produktów sprzyjających długowieczności. Zanim skomponujemy dietę, przyjrzyjmy się temu, co jedzą mieszkańcy Morza Śródziemnego i Dalekiego Wschodu. Bierzmy z nich przykład! Przecież to głównie Japończycy znani są z tego, że cieszą się długim życiem! Jako że nie wszyscy są fanami ich kuchni, uspokajamy. Możemy traktować ją jedynie jako inspirację.
Spis treści
Ryby
Są cennym źródłem kwasów omega-3, oraz składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, sód, fosfor, potas, a także selen. Ryby tłuste (śledź, łosoś, tuńczyk, makrela) obniżają poziom „złego” cholesterolu, chronią przed chorobami serca i łagodzą problemy z krążeniem a także wzmacniają układ odpornościowy, nerwowy i wspierają pracę mózgu.
Nabiał
Aby uniknąć problemów z układem kostnym, jedz produkty mleczne. Zawierają one dużo wapnia, który wzmocni kości. Co więcej, mleko oraz jogurt są również bogate w wiele witamin, m.in. witaminę D, która pomaga wchłaniać wapń i wzmacniać kości. Innym dobrym, zdrowym źródłem tego składnika, są zielone warzywa liściaste, np. szpinak i brokuły!
Cebula i czosnek
Chociaż nie należą do najprzyjemniejszych produktów przez intensywność zapachu i ostry smak, to warto umieścić je w naszym jadłospisie. Są znanymi od wieków naturalnymi antybiotykami. Wykazują one właściwości hamujące rozszerzania się stanów zapalnych w organizmie i wspierają układ odpornościowy. Czosnek dodatkowo przeciwdziała zastojom limfatycznym, obniża ciśnienie krwi i zapobiega skrzepom oraz chorobom niedokrwiennym serca.
Orzechy
Aby serce było zdrowe, jedz orzechy. Zawierają zdrowe roślinne tłuszcze i przeciwutleniacze, które będą je chronić. Czy wiesz, że orzechy włoskie łagodzą także kłopoty z układem trawiennym, dzięki antybakteryjnemu działaniu na paciorkowce i gronkowce? Pamiętaj jednak, żeby wybierać te najmniej przetworzone i bez dodatku soli! Solone orzeszki ziemne odpadają.
Nasiona chia
Choć dopiero niedawno zrobiły się popularne, to warto po nie sięgnąć, ponieważ są bardzo zdrowe. Zawierają wapń, mangan, magnez, fosfor, cynk, witaminy B3 , B1, B2, potasu. Chia są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, wspierające wspomagają pracę mózgu, pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają tworzeniu się miażdżycy, zmniejszają ryzyko powstawania chorób serca. Usprawniają pracę układu pokarmowego, pobudzają perystaltykę jelit dzięki wysokiej zawartości błonnika.
Pamiętajmy, że obok zbilansowanej diety bardzo ważnym aspektem jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Pijmy dużo wody! Na pewno utrzyma nas to w pełnym zdrowiu. A Wy macie jakieś sposoby na utrzymanie długo wieczności? Podzielcie się!