Dla niektórych owsianka kojarzy się z znienawidzonym przymusowym śniadaniem. Kleista breja bez smaku bywa prawdziwą traumą z dzieciństwa… Czas to zmienić! To bardzo zdrowe i pożywne śniadanie wcale nie musi być nudne!
Tajemnicą dobrej owsianki są jej dodatki. Ugotowane płatki owsiane dobrze absorbują dodane do nich składniki, dlatego smak Twojej owsianki zależy tylko i wyłącznie od Twojej kreatywności. Oto kilka naszych propozycji.
Spis treści
Owsianka z bananem i masłem orzechowym.
Banan i masło orzechowe to wszystkim dobrze znane najlepsze połączenie. A w owsiance smakuje najlepiej!
Potrzebujesz:
Pół szklanki płatków owsianych, ⅔ szklanki mleka, 1 banan, 1 łyżka dowolnego masła orzechowego, opcjonalnie kilka suszonych daktyli.
Mleko wlej do garnka, dosyp płatków owsianych. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając aż powstania zwarta konsystencja. Jeśli lubisz aby owsianka była gęstsza – dosyp płatków. Gdy będzie gotowe, przelej do miseczki, dodaj pokrojonego banana i masło orzechowe. Pod wpływem ciepła masło się roztopi dlatego polecamy wymieszać wszystkie składniki! Możesz do całości dodać pokrojone daktyle. Smacznego!
Pieczona owsianka czekoladowa
Tak, owsianki nie musisz tylko gotować. Można ją upiec! I nie traci przy tym żadnych wartości odżywczych, a jest równie pyszna, jak ta tradycyjna.
Co potrzeba?
Mleko i płatki jak wyżej, dodatkowo 2 łyżki kakao, 1/2 kubka mrożonych wiśni, 4 kostki czekolady gorzkiej, 1/2 łyżeczka esencji waniliowej.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki na owsiankę dokładnie mieszamy, dodajemy wiśnie (wydrylowane!), pokruszoną czekoladę i taką masę przekładamy do żaroodpornych kokilek. Wrzucamy do pieca na 20 minut i gotowe!
Owsianka na zimno
Równie dobrze smakuje, jak ta na ciepło, ale plus jest taki, że będzie już rano na Ciebie czekać w lodówce!
Tradycyjnie potrzebujemy mleko i płatki owsiane. Dodatki są w zasadzie dowolne, możesz wrzucić co tylko Ci się podoba. Owoce, ziarna, jak len, słonecznik, pestki dyni. Całość wymieszaj ze sobą, poczekaj aż płatki wchłoną mleko. Przelej do pojemniczka i schowaj szczelnie zamknięte do lodówki a rano ciesz się pysznym śniadaniem!
Owsianka z cukinią i szpinakiem
Nie każdy jest fanem słodkich śniadań. Jeśli należysz do tego grona osobników, wypróbuj naszej propozycji owsianki wytrawnej z cukinią i szpinakiem. Może brzmi dziwnie, ale jak smakuje!
1/2 średniej cukinii, startej na tarce (drobne oczka) i odsączonej z nadmiaru wody, garść umytych liści szpinaku, bardzo drobno posiekanego, 2 łyżki kakao niesłodzonego, 3 pokruszone orzechy włoskie do podania, szczypta soli.
Do zagotowanych płatków z mlekiem dodaj szpinak i cukinię. Wymieszaj składniki a następnie dodaj kakao. Wymieszaj ponownie aby wszystko się połączyło i gotuj jeszcze przez kilka chwil. Przelej owsiankę do miseczki i posyp orzechami. Gotowe!
Owsianka chałwowa
Lubisz chałwę? A czemu nie zjeść jej na śniadanie?
Mleko i płatki w tej samej ilości co wyżej, 1 łyżka pasty tahini, ulubione owoce (polecamy jagody), orzechy.
Zagotuj mleko i płatki. Gdy już wchłoną płyn dodaj pastę tahini i wymieszaj. Jeśli owsianka będzie za gęsta, dodaj trochę mleka i zamieszaj. Przelej do miseczki, dodaj owoce i orzechy. Smacznego!
A Wy macie swoje ulubione i sprawdzone na owsiankę? Jeśli tak, to nie zapomnijcie, aby się nimi z nami podzielić!