Przygotowanie pożywnego śniadania nie musi zajmować wiele czasu. W porannym biegu trudno bowiem wygospodarować czas na dłuższe gotowanie. By nie wychodzić z domu o pustym żołądku i nie jeść czegoś w biegu, sprawdź nasze pomysły na śniadanie, które zrobisz szybko i bezproblemowo.
Spis treści
Dlaczego warto jeść śniadanie?
Niektórzy wychodzą z domu bez śniadania, wypijają jedynie poranną kawę i spieszą się do pracy lub na zajęcia. Inni znajdują chwilę na przyrządzenie tostów, jajecznicy lub choćby kanapki – zdecydowanie warto podążać właśnie w tym kierunku.
Od lat dietetycy i lekarze rodzinni podkreślają, że śniadanie jest najważniejszym z posiłków – zapewnia energię do pracy i nauki, sprzyja koncentracji, dostarcza witamin. Poznaj kolejne korzyści, jakie wiążą się z jadaniem śniadań każdego dnia:
- Nawet szybkie śniadanie niweluje uczucie głodu po nocnej przerwie w posiłkach. Dostarcza energii, poprawia koncentrację.
- Osoby jedzące śniadania łatwiej utrzymują wagę i mają lepiej uregulowane procesy metaboliczne.
- Jedzenie śniadań pozwala lepiej kontrolować cukrzycę i wiele innych schorzeń.
- Jedzenie śniadań w gronie domowników sprzyja utrzymywaniu dobrych relacji. To chwila, którą można spędzić wspólnie jeszcze zanim każdy skupi się na swoich osobistych obowiązkach.
Jak widać, nawet szybkie śniadanie będzie lepsze niż wyjście z domu z pustym żołądkiem. Warto więc poświęcić choćby kwadrans, by przygotować pożywny posiłek na dobry początek dnia.
Pomysły na śniadanie z jajek
Jajka są cennym źródłem składników mineralnych, białka i witamin. Są również składnikiem wielu śniadań. Poznaj najlepsze pomysły na śniadanie z jajek:
- Jajecznica – śniadaniowy klasyk, który można przygotować w kilka minut. Jajecznicę można podawać z wieloma różnymi dodatkami, jak choćby ze szczypiorkiem, boczkiem, pomidorami, pieczarkami i z wieloma innymi składnikami.
- Omlet – banalnie proste w przygotowaniu śniadanie z jajek. Omlet przygotowuje się z pełnych jajek, które należy dokładnie ze sobą wymieszać. Smaży się go obustronnie i doprawia dowolnie wybranymi przyprawami. Omlety można przygotować zarówno na słono, jak i na słodko.
- Jajka na miękko lub na twardo – kolejny pomysł na śniadanie z użyciem jajek. Ugotowane na miękko można zaserwować ze szparagami albo z tostami. Ugotowane na twardo będą idealnym uzupełnieniem kanapek.
- Szakszuka z jajkami – czyli jajka sadzone w sosie pomidorowym z różnorodnymi dodatkami. Danie można serwować nie tylko na śniadanie, ale i na lunch. Jego przyrządzenie zajmuje odrobinę więcej czasu niż zrobienie jajecznicy lub omletu, gdyż trzeba przygotować sos pomidorowy z cebulą i czosnkiem i opcjonalnymi dodatkami typu świeże pomidory, kiełbaski lub pokrojona w kostkę papryka. Dopiero w tak przygotowanym sosie można umieścić jajka sadzone, posolić i trzymać pod przykryciem do ścięcia się białka.
To tylko kilka spośród wielu pomysłów na śniadanie z jajek. Prawie każde z tych dań można modyfikować na wiele sposobów, a ich przyrządzenie nie zajmie zbyt wiele czasu.
Śniadanie na ciepło – co przygotować?
Śniadania można jadać zarówno na zimno, jak i na ciepło – w zależności od preferencji i pory roku. Szczególnie jesienią i zimą polecane są cieplejsze śniadania, które rozgrzewają organizm i pobudzają metabolizm. Jeśli brakuje Ci pomysłu na śniadanie na ciepło, zobacz nasze propozycje:
- Owsianka – niezwykle pożywna i zdrowa opcja śniadaniowa. Gdy masz bardzo mało czasu, możesz sięgnąć po błyskawiczne płatki owsiane, które wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty pod przykryciem. Jeśli czasu jest nieco więcej, lepszą opcją będą płatki owsiane typu górskiego, które zwykło się gotować przez kilka minut na wodzie lub mleku. Owsiankę można serwować z dowolnymi dodatkami.
- Jaglanka – czyli kasza jaglana lub w wersji szybszej – płatki jaglane. Najlepiej ugotować jaglankę na mleku lub na mleku roślinnym. Identycznie, jak w przypadku owsianki – do jaglanki można dodać dowolne dodatki.
- Tosty – idealny pomysł na śniadanie z użyciem pieczywa (nawet kilkudniowego). Tosty można przyrządzić w tosterze klasycznym, zamykanym, w piekarniku lub nawet na patelni. W zależności od preferencji, można podawać je na słodko lub na słono.
- Naleśniki lub inne placki – to śniadanie na ciepło, które zajmie nieco więcej czasu niż zrobienie owsianki błyskawicznej lub jajecznicy, dlatego polecane jest na weekend. Naleśniki, racuchy lub placki twarogowe można podawać na słodko lub na słono.
Ciepłe śniadania doskonale sprawdzą się w chłodniejsze poranki, a szczególnie jesienią i zimą. Będą pożywnym i zdrowym posiłkiem na dobry początek dnia.
Przepisy na wegańskie śniadanie
Liczne pomysły na śniadanie wymagają użycia jajek, mleka lub innych produktów pochodzenia odzwierzęcego. Na szczęście nie brak również propozycji na wegańskie śniadanie, które można zrobić w kilka lub kilkanaście minut. Oto nasze pomysły:
- Owsianka, jaglanka, kasza manna lub kukurydziana – gotowane na wodzie lub na mleku roślinnym będą smaczne i pożywne. Można zaserwować je z dowolnymi owocami sezonowymi.
- Tofucznica – czyli wegański odpowiednik jajecznicy. To danie przyrządza się na bazie podsmażanego tofu. By zachować odpowiednią konsystencję, warto dodać do tofu także świeże pomidory, pieczarki i inne dodatki.
- Tosty z kremem z daktyli – błyskawiczne wegańskie śniadanie, które przypadnie do gustu miłośnikom słodkości. Krem z daktyli można kupić lub zrobić z namoczonych daktyli, które wystarczy zblendować i doprawić przyprawami korzennymi.
Śniadanie w wegańskiej wersji można przygotować w równie krótkim czasie, co posiłek zawierający nabiał lub jajka. Jeśli jesteś na diecie bezmięsnej, to będzie doskonały wybór.
Zdrowe i pożywne śniadanie – inspiracje
Pierwszy posiłek dnia powinien być pożywny i dobrze skomponowany. Może być wytrawny lub przyrządzony na słodko, ale powinien obfitować w składniki, które dostarczą energii na dłuższy czas. Poznaj najlepsze śniadaniowe inspiracje – te składniki są zdrowe i pożywne:
- orzechy, pestki, nasiona,
- świeże owoce sezonowe,
- miód, syrop klonowy, syrop z daktyli,
- kasze, płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo.
Orzechy, pestki (na przykład dyni) i nasiona (na przykład słonecznika) możesz dodać niemal do dowolnej potrawy, a w szczególności do owsianki lub do innych płatków śniadaniowych. Świeżymi owocami możesz uzupełnić naleśniki lub placki, ale też omlet na słodko lub tosty albo zjeść je z jogurtem lub twarożkiem. Miód, syrop klonowy lub z daktyli to świetne zamienniki zwyczajnego cukru – o wiele zdrowsze. Kasze, płatki owsiane i pieczywo pełnoziarniste powinny stać się głównym elementem Twoich śniadań, jeśli zależy Ci na tym, by były one pożywne i zdrowe.
Przepisy na słodkie śniadanie
Wiele osób wprost przepada za słodyczami, ale jedzone w nadmiarze mogą zaszkodzić. Wielu dietetyków jest zdania, że jeśli już chce się jadać słodkie posiłki, to warto postawić na słodkie śniadanie – dostarczy energii do pracy i nauki, a spożyte wraz z nim kalorie uda się spalić w ciągu dnia. Oto kilka przepisów na śniadania na słodko:
- Kasza manna z owocami, syropem lub czekoladą – bardzo szybka w przygotowaniu. Najbardziej kremowa i syta będzie wówczas, gdy ugotujesz ją na mleku lub na mleku roślinnym. Jeśli dbasz o linię, możesz ugotować ją na mleku zmieszanym z wodą pół na pół. Dodatkami do kaszy manny mogą być świeże owoce, syrop owocowy lub kostki czekolady.
- Błyskawiczna owsianka z bananem – wystarczy pognieść banana widelcem, wymieszać z błyskawicznymi płatkami owsianymi, zalać wrzątkiem i odstawić na moment. Do gotowej owsianki możesz dodać odrobinę kakao, pokruszone orzechy lub inne dodatki.
- Jogurt grecki z owocami lub orzechami i miodem – błyskawiczny pomysł na letnie śniadanie. Nie jest serwowane na ciepło więc sprawdzi się nawet w największe upały.
Przyrządzanie śniadań nie musi być żmudne i długotrwałe. Z łatwością przyrządzisz coś pysznego nawet wówczas, gdy dysponujesz zaledwie kwadransem wolnego czasu.