Nie wiem jak Wy, ale ja należę do osób, które z niecierpliwością wyczekują pierwszych… arbuzów! I nie chodzi o te ledwo dojrzałe, które pojawiają się najwcześniej. Chodzi o te prawdziwe, mocno czerwone, soczyste i zwiastujące nadejście prawdziwego lata.
Okazuje się, że poza wyjątkowym smakiem i orzeźwiającą słodkością, arbuzy mają także wiele innych zalet. Z jednej strony, owoc ten zawiera szereg witamin i minerałów, które mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Z drugiej, okazuje się, że pozytywne i zaskakująco silne właściwości posiada także jego skórka – można nawet powiedzieć, że jest ona dużo cenniejsza dla naszego organizmu, niż wnętrze arbuza!
Spis treści
Cenne składniki
Witaminy A, B6 i C. Do tego potas, magnez i cynk. To właśnie obecność tych składników odpowiedzialna jest za korzystne działanie powłoki arbuza. Dają nam one dużo energii i sprawiają, że nasz organizm pracuje o wiele lepiej. Dodatkową zaletą, jest obecność w skórce arbuza likopenu – to taka substancja, która jest silnym przeciwutleniaczem – oraz błonnika, który przyspiesza utratę wagi.
Magiczna cytrulina
Wiele zalet ma również obecna w powłoce cytrulina. Po pierwsze – dobrze wpływa na funkcjonowanie mięśni. Pomaga między innymi szybko uzyskać masę mięśniową. Po drugie, zmniejsza niepokój – po zjedzeniu skórki z arbuza, czujemy się zrelaksowani. Po trzecie, obniża ciśnienie krwi. Po czwarte, zwiększa wytrzymałość organizmu. I w końcu po piąte, cytrulina eliminuje nadmiar płynów z organizmu. Sami widzicie, jak niezwykły to aminokwas!
Jak spożywać skórkę arbuza?
Można ją chociażby pokroić na małe kawałki i dodać do sałatki – w niektórych krajach Azji Południowej i Stanów Zjednoczonych, to całkiem popularny sposób. Innym sposobem jest włączenie posiekanych kawałków arbuza do koktajli.
I jak, przekonaliśmy Was, że warto zmienić swoje podejście do skórki od arbuza?