Jesienią nasz układ odpornościowy potrzebuje wzmocnienia, to nie ulega wątpliwości. Często stawiamy na domowe sposoby i naturalne składniki, które działają zbawiennie na nasz organizm. W wielu suplementach diety oraz owocach pojawia się witamina C. Okazuje się jednak, że to nie cytryna ma jej najwięcej! Zobacz, które owoce mają najwięcej witaminy C.
Spis treści
O co chodzi z tą witaminą C?
Witamina C pełni ogromną rolę w naszym organizmie. Choć często kojarzy się ją jako naturalny wspomagacz układu odpornościowego, ma także inne prozdrowotne korzyści. Uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby serca, a także obniża ciśnienie krwi. Działa jako silny przeciwutleniacz i stymuluje syntezę kolagenu. Spowalnia procesy starzenia skóry, dlatego często wykorzystuje się ją także w kosmetykach.
Zobacz też: Domowe sposoby na przeziębienie
Zapotrzebowanie na witaminę C jest zależne od wieku i płci, nie można jednak tego lekceważyć. Najlepiej dostarczać ją w naturalny sposób do organizmu, czyli wraz z pożywieniem. Warto zatem dowiedzieć się, które owoce mają najwięcej witaminy C, aby dostosować posiłki do swoich potrzeb. Co ciekawe, zapotrzebowanie rośnie np. u kobiet w ciąży i karmiących matek. Przeciętnie płeć piękna potrzebuje 75 mg dziennie, przy czym mężczyźni nawet 90 mg. Dane te pochodzą z Instytutu Zdrowego Żywienia.
Zastanawiające jest to, że większość zwierząt wytwarza samodzielnie witaminę C, np. psy czy też kozy. Jak czytamy w artykule na blogu wikirose.pl, nasz domowy pupil może wyprodukować nawet 25 000 mg dziennie, co może być równe nawet miesięcznemu zapotrzebowaniu człowieka na ten składnik! Niestety ludzkie organizmy nie mają takiej zdolności. Właśnie dlatego jeśli nie dostarczymy witaminy C wraz z pożywieniem, jest większe prawdopodobieństwo tego, że będziemy chorować.
Zobacz, które owoce mają najwięcej witaminy C!
Kiedy zapytasz kogokolwiek o to, które owoce mają najwięcej witaminy C, częstą odpowiedzią są: cytrusy. Okazuje się jednak, że to nie te owoce mogą pochwalić się największą ilością tego cennego składnika. Według informacji znalezionych w sieci oraz potwierdzonych przez współczesne badania, to owoce dzikiej róży mają szczególnie wysoką zawartość witaminy C. Mówi się nawet o 800 mg.
Wysoko na liście znajdują się także:
- czarna porzeczka,
- truskawki,
- kiwi,
- grejpfrut,
- pomarańcza,
- jeżyny.
Warto jednak zwrócić uwagę na to, aby były to świeże owoce, jak najlepszej jakości.
Witamina C nie tylko w owocach!
Jak się okazuje, nie tylko warto dowiedzieć się, które owoce mają najwięcej witaminy C, ale także poznać listę warzyw. Na blogu salaterka.pl prowadzonym m.in. przez Mateusza Żłobińskiego, który przeprowadził wiele badań na temat zdrowego żywienia, czytamy, że do diety warto włączyć… paprykę. I to najlepiej tę czerwoną. W jednej zdrowej papryce znajduje się tyle samo witaminy C, co nawet w 10. cytrynach! Na liście warzyw wysoko znajduje się też jarmuż gotowany, brukselka, natka pietruszki i brokuł. Więcej na ten temat dowiesz się klikając w poniższy link.
Czasem wystarczy kolorowa sałatka na kolację albo drugie śniadanie, aby dostarczyć dużej ilości witaminy C do swojego organizmu. Jedną z propozycji jest miska pełna papryki, brokułu i natki pietruszki (same drogocenne składniki!), którą przygotowała Agata, nasza twórczyni i autorka bloga kulinarnego z zachęcającymi fotografiami kulinarneprzygodygatity.pl oraz profilu na Instagramie @kulinarne_przygody_gatity.
Jak widzisz, jest wiele źródeł witaminy C, którą w naturalny sposób możesz dostarczyć swojemu organizmowi. Dbaj o swoją odporność przez cały rok, a nie tylko jesienią, aby uniknąć przeziębień oraz infekcji!