Naturalne, nieprzetworzone produkty spożywcze są często źródłem wielu drogocennych składników. Podczas okresu jesiennego warto wspomóc się tym, co jest na wyciągnięcie ręki! Dzięki temu można pozbyć się pierwszych dolegliwości związanych z przeziębieniem, a także załagodzić jego przebieg. Sprawdzamy, jakie domowe syropy wykonują nasi blogerzy.
Spis treści
Tradycja zapoczątkowana przez nasze babcie
Przeziębieniu i grypie towarzyszą różne dolegliwości. Najczęstsze z nich to słabe samopoczucie, kaszel oraz katar. Domowe syropy mogą działać bakteriobójczo oraz przeciwkaszlowo. Niektóre z nich mają także właściwości wykrztuśne, dzięki czemu można pozbyć się zalegającej wydzieliny. Nasze babcie stosowały je od wielu lat, a najczęściej wykonywało się je z cebuli. Choć zapach nie był przekonujący, w smaku syrop był całkiem słodki. Okazuje się, że nie jest to jedyny sposób na naturalne radzenie sobie z przeziębieniem w domowych warunkach. Możesz także wykorzystać wiele innych produktów spożywczych, które masz na wyciągnięcie ręki. Większość nich jest też bezpieczna dla dzieci, chociaż niektóre z warzyw mogą powodować problemy z trawieniem. Warto zatem dopasować domowe syropy do tolerancji swojego malucha na niektóre składniki.
Syrop z imbiru, miodu i cytryny
Imbir ma właściwości rozgrzewające, pomaga zwalczać infekcje wirusowe, bakteryjne oraz grzybicze. Właśnie dlatego warto go wykorzystać do stworzenia domowych syropów. Na blogu naszej twórczyni Magdy, która jest autorką kobiecego bloga magdapisze.pl, znajdziesz przepis, w którym wykorzystuje się też cytrynę i miód. Dzięki temu syrop jest pyszny, a w dodatku można go pić przez cały rok. O odporność warto dbać przez wszystkie miesiące, a nie tylko jesienią i zimą. Cytryna (źródło witaminy C, betakarotenu, minerałów i witamin z grupy B) wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji. Imbir ma liczne właściwości lecznicze i nie dotyczą one tylko przeziębień. Zobacz poniżej przepis na syrop!
Przepis na syrop z imbiru, miodu i cytryny na przeziębienie i odporność
Zobacz też: Które owoce mają najwięcej witaminy C? To nie cytryna!
Syrop z pędów sosny
Pędy sosny są często wykorzystywane w syropach przez duże koncerny medyczne. To dlatego można je spotkać w aptece jako leki wykrztuśne i przeciwbakteryjne. Możesz też przygotować domowe syropy z pędów sosny samodzielnie, aby złagodzić objawy związane z chorobami górnych dróg oddechowych. Jak to zrobić? Przyda się około kilograma pędów sosny, najlepiej suchych i zebranych wiosną. Ważne, aby nie były robaczywe. Do wykonania przyda Ci się też cukier. Przepis znajdziesz na blogu biogo.pl – O TUTAJ! Jego autorzy skupiają się na życiu w zgodzie z naturą.
Wykorzystaj pomysły na domowe syropy i spróbuj samodzielnie przygotować solidne wsparcie w trakcie przeziębienia!