Zgodnie z zasadami prawidłowego odżywiania należy codziennie spożywać 5 mniejszych posiłków w regularnych odstępach czasu. Tą złotą regułą powinni kierować się wszyscy, którym zależy na zdrowym stylu życia. Poznajcie powody, dla których warto jeść regularnie.
Spis treści
1. Utrata masy ciała
Badania pokazały, iż ludzie, którzy spożywają od 2 do 3 dużych posiłków dziennie jedzą więcej kilokalorii w ciągu doby niż osoby, które rozkładają jedzenie na 5 mniejszych posiłków. Dzieje się tak, ponieważ dostarczanie pożywienia w regularnych odstępach, co 3-4 godziny, zapobiega napadom głodu, nad którymi ciężko jest zapanować. Spożywanie mniejszych posiłków, ale częstszych pozwala na lepszą kontrolę ilości przyjmowanych kilokalorii.
Zobacz również: 10 przykładów na super produkty, które pomogą Ci szybko zbudować mięśnie i schudnąć
2. Stabilny poziom glukozy we krwi i więcej energii do pracy
Jedząc regularnie zapewniamy organizmowi stałe dostarczenie energii w ciągu dnia. Skutkiem zbyt długich przerw pomiędzy posiłkami jest niski poziom glukozy we krwi, który może powodować nadmierne rozdrażnienie, zmęczenie, stan otępienia oraz problemy z koncentracją. Systematycznie przyjmowane posiłki zapobiegają nadmiernym wahaniom poziomu glukozy we krwi i utrzymują jej stężenie w normie. Ponadto regularne odżywianie ułatwia organizmowi na bieżąco zużywać energię w postaci cukrów, przez co nie są one odkładane w formie tkanki tłuszczowej.
3. Mniejsze uczucie głodu
Regularność posiłków nie dopuszcza do nagłego uczucia głodu, a co za tym idzie zmniejsza również ryzyko wystąpienia napadów wilczego apetytu. Przyjmowanie 5 posiłków dziennie zabezpiecza nas przed zjedzeniem niezdrowej przekąski i spożywaniem jednorazowo zbyt dużych porcji jedzenia.
4. Przyśpieszony metabolizm
Jedząc regularnie dostarczamy energię z pożywienia, która jest na bieżąco wykorzystywana do wydajnej pracy organizmu. Częste, niewielkie posiłki nie obciążają żołądka i w konsekwencji zwiększają tempo przemiany materii, a pokarm jest szybciej i efektywniej trawiony. Składniki odżywcze, dostarczane w mniejszych porcjach, ale za to systematycznie są znacznie lepiej przyswajane i wykorzystywane przez organizm.
5. Catering dietetyczny
Zaplanowanie i przygotowanie 5 posiłków dziennie oraz wyrobienie nawyków regularnego żywienia nie jest łatwym zadaniem. Realizując cel, jakim jest zdrowe i regularne odżywianie, warto skorzystać z usług firmy cateringowej, która zaplanuje i przygotuje dla nas zdrowe i zbilansowane posiłki, a następnie dostarczy je pod same drzwi. Nam pozostaje delektowanie się smacznymi i zróżnicowanymi daniami, które będziemy spożywać regularnie.
Artykuł napisany we współpracy z Body Chief, ogólnopolską firmą specjalizującą się w cateringu dietetycznym. Zapraszamy do odwiedzania strony www.bodychief.pl oraz do konsultacji dietetycznych: dietetyk@bodychief.pl