O planowaniu posiłków powiedziano już naprawdę wiele. Wiemy już, że mądre planowanie pozwoli nie tylko zaoszczędzić pieniądze wydawane na jedzenie, ale również odżywiać się zdrowo i pełnowartościowo. Wiele osób nadal jednak po kilku podejściach do planowania jadłospisu porzuca tę metodę i wraca do spontanicznych zakupów, które często prowadzą do marnowania żywności. Dlaczego? Okazuje się, że często popełniamy te same błędy (ja też!).
Spis treści
Dlaczego tak szybko tracimy motywację?
No dobra. Dziś to już na pewno usiądę z notatnikiem i długopisem i rozplanuję zdrowy i pyszny jadłospis dla całej mojej rodziny. Znasz to? Następnie otwierasz kilkanaście stron z nowymi przepisami do wypróbowania i spisujesz posiłki, które chcesz zrobić. Idziesz do sklepu i okazuje się, że zamiast zaoszczędzić, jak to obiecywali we wszystkich poradnikach, wydałeś jeszcze więcej pieniędzy niż zwykle. Później okazuje się, że dzieci nie chcą tknąć przygotowanych nowości, a Ty zostajesz z całym garem dania, które Ciebie również nie powala na kolana.
Można się zniechęcić, prawda?
Jakich błędów nie popełniać?
O tym, dlaczego tak często tracimy zapał do planowania jadłospisu opowiada dietetyczka Weronika Ornacka-Draba z bloga Oczami dietetyka.
Podstawowym błędem, jaki popełniamy, jest podejście na zasadzie „wszystko albo nic”. Nie dajemy sobie przestrzeni na niedociągnięcia i chcemy od razu zrewolucjonizować całą swoją kuchnię. Lepiej będzie założyć, że planowanie posiłków nigdy nie będzie perfekcyjne.
Drugim błędem jest ignorowanie starych nawyków żywieniowych podczas planowania posiłków. A to ważne, by na początku, chociaż częściowo bazować na przepisach, które Twoja rodzina już zna i lubi. Zacznij od zasady małych kroków i początkowo wprowadź jeden nowy posiłek w tygodniu. Resztę zaplanuj, biorąc pod uwagę to, co lubiliście do tej pory.
Nawet jeśli masz już za sobą kilka prób planowania jadłospisów, po których wracałeś/wracałaś do starych przyzwyczajeń, warto próbować nadal. Kiedy dojdziesz do wprawy, przestaniesz marnować żywność, a planowanie posiłków stanie się przyjemnością.