Cukier jest największym zabójcą naszych czasów i na nic próby oszukania kubków smakowych za pomocą imitujących cukier słodzików – większość z nich też szkodzi. Sprawdź, jaki jest najlepszy i najgorszy rodzaj cukru, który spożywasz.
Spis treści
Najlepszy typ cukru
1. Cukier kokosowy
To alternatywa dla cukru białego, który osiąga dużą popularność. Uzyskiwany jest ze słodkiej wydzieliny palm kokosowych. W sprzedaży dostępny jest jako brązowe (jasne bądź ciemne) kostki, granulki lub w postaci płynu. Znajdujemy w nim magnez, potas, cynk oraz żelazo. Obfituje w szeroką gamę witamin: C, B1, B2, B3 oraz B6
2. Stewia
Łyżeczka cukru to 20 kalorii, podczas gdy stewia nie zawiera ich wcale! Dzięki niej nie trzeba rezygnować ze słodkości, by skutecznie pilnować wagi. Udowodniono, że roślina wykazuje pewne właściwości lecznicze – redukuje nadciśnienie tętnicze i pomaga w cukrzycy typu 2. Ponadto, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie.
3. Cukry alkoholowe
Cukry alkoholowe (poliole) są węglowodanami występującymi naturalnie w niektórych owocach i warzywach, choć mogą być one także otrzymane sztucznie. Nie są one uważane za intensywne, gdyż nie są mocniejsze od cukru. W rzeczywistości jest z nimi różnie. Cukry alkoholowe nie są uważane za niekaloryczne albo nieodżywcze słodziki, gdyż zawierają kalorie, ale jest ich zdecydowanie mniej, niż w zwykłym cukrze, co również czyni je atrakcyjną alternatywą dla niego.
Najgorszy typ cukru
1. Syrop z agawy
Produkowany jest na masową skalę. Powinien być uzyskiwany z soku rośliny jukka lub agawy (np. z łodyg), w praktyce wykorzystuje się skrobię z wielkiego korzenia tych roślin (to ananasowate coś). Skrobia agawy jest podobna do tej występującej w zbożach. Ponadto w korzeniu znajduje się złożony z fruktozy węglowodan – inulina. Inulina jest błonnikiem nierozpuszczalnym.
2. Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy
HFC dokonuje przetwarzania syrop kukurydziany, aby utworzyć mieszankę dwóch cukrów prostych: fruktozy i glukozy. Rezultatem jest tani słodzik stosowany w szerokiej gamie słodkich napojów i żywności przetworzonej, takie jak napoje gazowane, napoje energetyczne, słodzone napoje owocowe, cukierki, desery, owoce w puszkach, dżemy, jogurty, przyprawy, zupy, krakersy, zboża i pieczywo.
3. Aspartam
Badania prowadzone na zwierzętach przez niezależnych naukowców, po spożyciu aspartamu dawały przerażające wyniki – stwierdzano uszkodzenia oraz liczne nowotwory mózgu. Jak widać aspartam jest najlepiej przebadanym dodatkiem do żywności, ale jednocześnie najniebezpieczniejszym.
4. Sukraloza
Rozkłada się na związki, które są szkodliwe dla organizmu ludzkiego: chloroglukozę i chlorofruktozę. Są one toksyczne, ale w dużo większych ilościach niż te, które znaleźć można w produktach spożywczych. Dodatkowo tylko niewielka część sukralozy rozkłada się w organizmie.
Nadmiar cukru wywiera silny negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu, powoduje senność i drastyczny spadek naszej zdolności oceny i zapamiętywania. Ilość cukru, jaką spożywamy ma wpływ na każdy organ naszego ciała.
Zobacz również: Kawa, którą zamawiasz w sieciowych kawiarniach może zawierać więcej cukru niż Coca Cola!
(źródło: healthypanda.com, totalbeauty.com)