Decyzja zmiany diety na wegetariańską może być wspaniałym początkiem dla lepszego zdrowia. Coraz więcej osób decyduje się na nią i widać to wokół nas. Powstają restauracje, kawiarnie, cateringi dietetyczne, które specjalizują się w zaspakajaniu potrzeb osób żyjących bez mięsa. Wegetarianizm dla wielu nadal jest kojarzony z „nienaturalnym” sposobem żywienia, gdyż jako ludzie jesteśmy zaprogramowani, by jeść mięso. Prawda jest taka, że wegetarianie żyją dłużej. I to o wiele dłużej, bo prawie o 7% od reszty mięsożernych kolegów i koleżanek.
Badania w 2013 roku wykazały, że ryzyko śmierci u wegetarian jest mniejsze aż o 12%. Poddanych analizie zostało 73 000 osób, a samo badanie trwało przez ponad dekadę. Okazało się, że średnia długość życia osób stosujących dietę wegetariańską wydłuża się o 5 lat i 5 miesięcy. Poniżej przedstawiamy 8 powodów, które wpływają na dłuższe życie wegetarian.
Spis treści
1. Lepszy nastrój
Kwas arachidonowy jest substancją mającą związek z zaburzeniami nastroju. Ludzie jedzący mięso przyjmują większe jego ilości co wpływa negatywnie na ich samopoczucie. Naukowcy z Uniwersytetu Benedyktynów w Stanach Zjednoczonych przeprowadzili eksperyment, aby zbadać wpływ ograniczenia produktów zwierzęcych na nastrój. Udowodnili tym samym, że ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, drobiu i ryb poprawia nastrój.
Zobacz również: 7 zauważalnych zmian wyłączenia mięsa z diety
2. Zmniejszone ryzyko wystąpienie cukrzycy
Według Uniwersytetu Loma Linda w Stanach Zjednoczonych, dieta wegetariańska jest powiązana ze znaczącym obniżeniem występowania cukrzycy. Informacje opublikowane przez Uniwersytet George’a Washingtona również potwierdziły to, że taki sposób odżywania wpływa bardzo korzystnie na kontrolę cukrzycy i może zmniejszyć prawdopodobieństwo jej występowania o połowę.
3. Zmniejszone ryzyko rozwinięcia się zaćmy
Badanie opublikowane przez departament Nuffielda medycyny klinicznej z Uniwersytetu Oxford pokazało zaskakująco silny związek między ryzykiem rozwinięcia zaćmy a sposobem odżywiania. Najbardziej narażone były osoby mięsożerne, natomiast wegetarianie i weganie byli w grupie najmniejszego ryzyka.
4. Zmniejszone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Według kliniki badań Uniwersytetu JCU, niejedzenie mięsa ma znaczący wpływ na obniżenie ryzyka chorób sercowo- naczyniowych. Dzieje się tak, ponieważ dania wegetariańskie są pełne produktów bogatych w przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze to cząsteczki, które redukują szkodę spowodowaną stresem tlenowym (np. miażdżycę). Co więcej, badania wykazały, że wegetarianie poniżej 65 roku życia są o 45% mniej narażeni na zawał serca.
5. Obniżony poziom cholesterolu
Koreańscy naukowcy po zbadaniu długoterminowego wpływu przestrzegania diety wegetariańskiej wywnioskowali, że tkanka tłuszczowa była mniejsza i poziom cholesterolu był niższy u wegetarian, niż u mięsożerców.
6. Zmniejszone ryzyko udaru oraz otyłości
Wegetarianie i weganie są bardziej świadomi i mniej skłonni do kierowania się emocjami w podejmowanych wyborach żywieniowych. Są to dwa nawyki, które najbardziej przyczyniają się do otyłości. Według Szpitala Uniwersyteckiego Gent w Belgii, przestrzeganie diety wegetariańskiej jest dobrym sposobem, aby zmniejszyć ryzyko udaru oraz otyłości.
7. Zmniejszone ryzyko rozwinięcia się kamieni nerkowych
Centrum Medyczne Uniwersytetu Nowego Jorku donosi, że eliminacja z diety białka pochodzenia zwierzęcego i włączenie większej ilości białka pochodzenia roślinnego (np. z warzyw) wpłynie na wyższe pH moczu. Podczas gdy niskie pH moczu powiązane jest z tworzeniem się kamieni nerkowych.
8. Zaspokojone całkowite zapotrzebowanie odżywcze
Istnieje powszechne przekonanie, że wegetarianie są zawsze głodni, a ich dieta skutkuje niedoborem składników odżywczych. Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne obala ten mit, twierdząc, że wszechstronna i dobrze przemyślana dieta wegetariańska może być zdrowa i odpowiednia w każdym wieku i etapie życia, w tym dla niemowląt, osób starszych, a nawet sportowców.
Zobacz również: 12 sytuacji, które każdy wegetarianin zna aż za dobrze
Nauka potwierdziła, że wegetarianie żyją dłużej od mięsożerców. Dieta wegetariańska ma jeszcze wiele innych zalet zdrowotnych, które wynikają z jej stosowania. Warto spróbować i sprawdzić na sobie jakie korzystne efekty może przynieść wyłączenie mięsa z diety. Jednak bez wystarczającej wiedzy trudno samodzielnie sobie zaplanować i przygotować zdrowy i zbilansowany jadłospis każdego dnia.
Aby temu zaradzić, dobrym krokiem może być zwrócenie się do specjalisty dietetyka, który przygotuje dla nas spersonalizowaną dietę. Jeśli brakuje nam również czasu na przygotowanie posiłków, idealnym rozwiązaniem jest skorzystanie z cateringu dietetycznego Body Chief. Jeśli masz jakiekolwiek pytania na temat właściwego sposobu odżywiania oraz dopasowania diety zapraszamy do kontaktu z dietetykiem Body Chief (dietetyk@bodychief.pl; tel. 601 444 466).
Artykuł napisany we współpracy z ekspertami z zakresu dietetyki z firmy cateringu dietetycznego Body Chief (biuro@bodychief.pl).
(źródło: bodychief.pl, globalhealingcenter.com, lifeextension.com)