Wszyscy wiemy, że spożywanie warzyw i owoców, to nieodłączny element zdrowej diety. Niestety nie wszyscy wiemy, jak je przechowywać, by nie traciły swoich cennych wartości. Oto kilka podpowiedzi!
Spis treści
WARZYWA
Jeśli nie mamy do dyspozycji klasycznej spiżarnii, musimy korzystać z lodówki. Warzywa najlepiej przechowywać w jej dolnych szufladach albo na nisko umieszczonych półkach. Zanim wsadzimy warzywa do lodówki, powinniśmy je dokładnie oczyścić, umyć i najlepiej od razu obrać. Jak wygląda maksymalny czas przechowywania poszczególnych warzyw w ten sposób?
Ok. 2 tygodni, w temperaturze 12°C: pietruszka, seler, marchewka (warzywa korzenne), bób, fasolka szparagowa, brokuły
Do 3 dni, w temperaturze ok. 11°C: sałata, szpinak, szparagi, świeże zioła, rzodkiewka
WAŻNE! Tych warzyw, nie można przechowywać w foliowych torebkach, ponieważ brak dostępu do tlenu sprawia, że zaczynają wytwarzać azotyny, szkodliwe dla naszego zdrowia. Można je natomiast owinąć w wilgotną ściereczkę. Zielone warzywa nie powinny także leżeć obok tych, które mają zdolność do wytwarzania etylenu – mowa o papryce, jabłkach i pomidorach.
Stosunkowo długo, w temepraturze od 10 do 15°C: Stosunkowo długo, to jest dłużej niż powyższe produkty, można trzymać w lodówce kapustę, kapustę pekińską, brokuły, cukinię, seler naciowy i paprykę. Przy czym kapustę i brokuły, warto wcześniej owinąć w folię.
Jeśli chcemy przechować przez jakiś czas warzywa, które już napoczęliśmy (są pokrojone), powinniśmy użyć szklanych, zamkniętych pojemników.
Warto wiedzieć także, że nie wszystkie produkty “lubią się” z lodówką. Niektóre z nich tracą swój smak i szybciej gniją (pomidory, ogórki), a inne, tracą właściwości i świeżość (czosnek, cebula, ziemniaki najlepiej przechowywać w ciemnym, suchym, chłodnym miejscu).
OWOCE
Na dobrą sprawę, w lodówce można przechowywać wszystkie owoce, które rosną w naszej strefie klimatycznej – ważne, aby nie trzymać ich w foliowych torebkach, tylko umieścić je w szczelnych pojemnikach. W odróżnieniu od warzyw, owoców nie trzeba myć, ani specjalnie przygotowywać. Inne są również terminy przydatności takich produktów.
1-2 dni: owoce leśne (maliny, truskawki, jeżyny, borówki)
2-3 dni: wiśnie, winogrona
3-4 dni: śliwki, czereśnie
dłużej: arbuz, liczi
Mimo że w lodówce dojrzewają nieco szybciej, to nie lubią się z nią jabłka, gruszki, pigwa i brzoskwinie – lepiej trzymać je w temperaturze pokojowej. Lodówka to również nie miejsce dla owoców egzotycznych, takich jak banany, ananasy czy różnego rodzaju cytrusy.
Mamy nadzieję, że nasz krótki poradnik rozwiał Wasze wątpliwości. Znacie inne sposoby na przechowywanie warzyw i owoców?