Brokuły to warzywo dość kontrowersyjne – niektórzy je uwielbiają, inni zaś nie mogą znieść jego specyficznego smaku. Okazuje się, że zwolennicy brokułów są na uprzywilejowanej pozycji, roślina ta bowiem charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami.
Spis treści
Samo zdrowie!
W zasadzie trudno znaleźć schorzenie, w którego zwalczeniu nie mogłyby pomóc brokuły. Ich spożycie ogranicza ryzyko zachorowania na raka, wystąpienia wrzodów żołądka oraz anemii. Co więcej, mają korzystny wpływ na wzrok, działają przeciwzapalnie i poprawiają wygląd skóry. Do tych wszystkich zalet należy dopisać ich niską wartość energetyczną. Śmiało można stwierdzić, iż jest to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Jeśli więc do tej pory nie lubiliście brokułów, może dacie im jeszcze jedną szansę?
Tego nie wiecie
- Brokuł, nazywany jest inaczej kapustą szparagową albo zielonym kalafiorem – jest znany już od 2000 lat!
- Szklanka brokułów ma tyle samo białka, co szklanka ryżu, ale… połowę mniej kalorii.
- Brokuł ma korzystne działanie na męskość panów – zmniejsza poziom estrogenu, a zwiększa testosteronu.
- Warto je jeść przed zajściem w ciążę i w jej trakcie – brokuły zawierają bardzo dużo kwasu foliowego.
Bogactwo witamin i składników mineralnych
Brokuły są źródłem witamin A, B1, B2, B6, C, K, kwasu pantotenowego i kwasu foliowego. Zawierają także potas, wapń, żelazo, magnez i siarkę. 100 g brokułów zawiera 40 mg wapnia, czyli 40% dziennego zapotrzebowania na ten wzmacniający kości pierwiastek. Wysoka zawartość potasu – aż 295 mg w 100 g – ma wpływ na poprawę swobody przepływu krwi, a w rezultacie spadku ciśnienia tętniczego. Działanie tego pierwiastka przejawia się też w obniżeniu ryzyka wystąpienia skurczy.
Ten cudowny sulforatan
Sulforatan to związek chemiczny o niesamowitym działaniu. Po pierwsze, ten przeciwutleniacz blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA, co prowadzi do zmniejszenia ryzyka wystąpienia takich nowotworów, jak rak piersi czy jelit. Po drugie, niszczy bakterie mogące powodować wrzody, zapalenie błony śluzowej żołądka czy zapalenie przełyku. Po trzecie, pobudza wytwarzanie enzymu chroniącego naczynia krwionośne, korzystnie wpływa także na ich regenerację.
Idealne warzywo dla dbających o linię
Do długiej listy zalet spożywania brokułów można dopisać także ich niską kaloryczność. W 100 g tego warzywa znajduje się zaledwie 35 kcal. Ale to nie jedyna ich zaleta pod względem dietetycznym. Jak na warzywo zawierają one też całkiem sporo błonnika pokarmowego – aż 3,3 g w 100 g. Dobroczynne działanie błonnika przejawia się m.in. przyspieszeniem perystaltyki jelit oraz zmniejszeniem uczucia głodu. Ponadto brokuły mają niski indeks glikemiczny.
Jak wybierać brokuły?
Przede wszystkim, należy szukać brokułów świeżych i intensywnie zielonych. Dobre są również te, których kolor przechodzi w delikatny fiolet. Nie wybierajcie brokułów, które mają żółtawą albo brązową barwę – to dowód na to, że nie są świeże albo nie były przechowywane w odpowiednich warunkach. Zanim wrzucicie brokuły do koszyka, koniecznie przyjrzyjcie się miejscom pomiędzy łodygami i różyczkami – to właśnie tam najczęściej pojawia się pleśń. Warto także zwrócić uwagę na miejsce cięcia łodygi. Jeśli jest bardzo wysuszone i mają zmienioną barwę, brokuł jest nieświeży.
Jak je przygotować?
Wszystkie te wspaniałe właściwości znikną, jeśli brokuły nie zostaną przygotowane w odpowiedni sposób. Podstawowy błąd stanowi poddawanie ich zbyt długiej obróbce cieplnej. Najlepszym sposobem na zachowanie maksymalnej ilości dobroczynnych składników tego warzywa, jest gotowanie go na parze lub jedzenie go na surowo. Jeśli macie awersję do brokułów, być może po prostu jedliście je w postaci za bardzo rozgotowanej. Spróbujcie ich w wersji al dente, a poczujecie różnicę!
Skondensowane właściwości
Wiecie, co ma jeszcze więcej sulforatanu, niż brokuły? Kiełki brokułów! W kiełkach brokułów znajduje się największe stężenie tego przeciwutleniacza. Wymieniłam wiele jego zalet, lecz nie wspomniałam o tym, iż wpływa on na zmniejszenie stresu oksydacyjnego – stanu, w którym wolne rodniki zyskują przewagę nad antyoksydantami. Okazuje się, że stan ten może zaburzyć funkcjonowanie różnych układów człowieka. Udowodniono, iż stres oksydacyjny wzmacnia objawy autyzmu. Sulforatan zawarty w kiełkach brokułów przyczynia się do krótkotrwałego złagodzenia symptomów tego zaburzenia.
A co Wy sądzicie o brokułach? Lubicie to warzywo? Piszcie w komentarzach!