Nie daj się zwieść plotkom, jakoby czekolada była niezdrowa dla organizmu! Ma ona świetny wpływ na mózg. Możemy zatem ze spokojnym sumieniem sięgać po ten przysmak. Z umiarem, ale jednak.
Sprawcą całego zamieszania jest kakao – to ono bowiem wspomaga pracę mózgu. W jaki sposób? Śpieszę wyjaśnić.
W ziarnach kakao znajdują się flawanoidy – związki, które są bardzo zbawienne dla ludzkiego organizmu. Flawanoidy to antyoksydanty, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami atakującymi ludzkie DNA, co z kolei prowadzi do rozmaitych chorób. Dodatkowo mają działanie odmładzające!
Ponadto, flawanoidy wspomagają pamięć i funkcje poznawcze, a regularne spożycie kakao zapobiega pogorszeniu się funkcji poznawczych w miarę upływu czasu.
To, że czekolada jest dobra dla organizmu nie jest żadnym nowym odkryciem. Już dawno ustalono, że jest bogata w magnez i wspomaga pamięć. Lecz zespół włoskich naukowców postanowił przeprowadzić powtórną analizę dostępnych do tej pory badań, skupiając się w szczególności na tym jaki wpływ mają flawanoidy na mózg.
Badania opublikowane w „Frontiers in Nutrition” udowodniły, że spożywając flawanoidy, znajdujące się w ziarnach kakao, zwiększa się przepływ krwi do mózgu, poprawia się pamięć, koncentracja uwagi a nawet szybkość przetwarzania obrazów!
Odkryli również, że regularne ich spożycie znacząco poprawia wyniki u osób starszych, którzy doświadczają łagodnego obniżenia funkcji poznawczych, a nawet flawanoidy mogą chronić przed takim stanem!
Oprócz tego mają one korzystne skutki dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego i mogą zwiększyć przepływ krwi w mózgu.
Cierpisz na problemy ze snem? Czekolada może pomóc! Okazało się, że gdy podano czekoladę osobom po nieprzespanej nocy, poprawiły się ich funkcje poznawcze i zniknęły negatywne skutki bezsenności.
Jaki z tego morał? Jedzmy czekoladę. Codziennie. W końcu ma same pozytywne skutki dla naszego organizmu!
Lubicie czekoladę? Teraz macie chyba więcej powodów, żeby ją polubić! Podzielcie się z nami, co sądzicie!