Szukasz wspaniałego przepisu na makaron? Czasami najprostsze mogą okazać się najlepszymi! Cacio e Pepe po włosku znaczy ser i pieprz- w gruncie rzeczy jest to wszystko czego potrzebujemy, żeby przygotować to danie. Ta klasyczna włoska potrawa jest minimalistyczną kombinacją makaronu (najczęściej spaghetti), świeżo zmielonego czarnego pieprzu, sera Pecorino i gorącej wody po makaronie, która zmienia ser i pieprz w cudownie prosty i smaczny sos.
Zobacz również: Aglio e Olio niezwykle prosty przepis na makaron, który koniecznie powinniście poznać
Spis treści
Cacio e Pepe przepis
Ilość porcji: 4
Trudność: bardzo łatwe
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 350 g makaronu spaghetti
- 1 szklanka startego sera Pecorino
- 2 łyżki niesolonego masła
- 2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- sól
Przygotowanie:
- ugotuj makaron al dente we wrzącej, osolonej wodzie
- odcedź makaron, zachowują 2/3 szklanki wody z gotowania
- wrzuć makaron z powrotem do garnka
- dodaj ser, masło, pieprz i wodę z gotowania i zamieszaj
- dopraw solą
Finito! Buon appetito!
Zobacz również: Niezwykle kreatywny projekt opakowań makaronu
(źródło: foodandwine.com, plainchicken.com)