Stanowi podstawę chleba, ciast, życia! Mąka pojawia się stale w naszym jadłospisie – w tych najprostszych potrawach, jak i w tych bardziej skomplikowanych. Co tak naprawdę wiemy o jej właściwościach i cechach? Czym zastąpimy taką mąkę, której jeść nie powinniśmy? Zobaczcie, co na to blogosfera.
Spis treści
Mączne podstawy
Ogrom wiedzy o mące zdobyliśmy dzięki Wędrówkom po kuchni. Nasza twórczyni, Małgorzata, na swoim blogu pisze głównie o kuchni, chociaż dzieli się też bardzo ciekawymi tekstami lifestylowymi i podróżniczymi. Mąka to oczywiście zmielone zboża lub inne rośliny, od których oddzielone zostają otręby, czyli zewnętrzne okrywy. Możemy rozróżnić mąki jasne, czyli zwykle lżejsze i gładsze, oraz ciemne – o grubszej strukturze i wyczuwalnej obecności otrębów. Różne mąki mają swoje konkretne zastosowanie. Wyróżniamy mąki chlebowe, tortowe czy np. krupczatki. Żytnia mąka sprawdzi się przy pizzach i zakwasach, szymanowską pozwoli zrobić najlepsze kluski czy makarony. Koniecznie zobaczcie, ile rodzajów mąki możecie znaleźć na sklepowych półkach.
Mąka typu alternatywnego
Popularne mąki nie są jednak dobre dla każdego. Mowa o tych, którzy nie tolerują glutenu. Celiakia stała się jednym z poważniejszych schorzeń układu pokarmowego, a czytamy o tym u Agnieszki z instagramowego Czytamy Etykiety. To miejsce, w których dowiecie się, jak czytać etykiety kosmetyków czy żywności i na co uważać. Na szczęście znamy już wiele alternatyw dla pszenicy i możemy bez problemu wykorzystywać je do wypieków czy zagęszczania zup. Agnieszka pisze, że mąka kokosowa sprawdzi się w ciastach i naleśnikach. Nieszkodliwą panierkę zrobimy natomiast z tej migdałowej. Mąka ryżowa, amarantusowa czy z cieciorki? Opcji jest naprawdę wiele i warto spróbować ich w kuchni.
Dobra mąką jest…
Mąka mące nie równa. Czym kierować się podczas jej wyboru? Znowu sięgamy do świetnego artykułu Małgosi z Wędrówek po kuchni. Mąkę możemy oceniać np. po kolorze czy zapachu. Gorzkie nuty świadczą o możliwej obecności zanieczyszczeń, a te miodowe – o szkodnikach mącznych. Zwracamy też uwagę na wilgotność. Zbyt lepka mąka będzie cięższa w przechowywaniu i może szybko zjełczeć. Nie jest to produkt, który zużywamy w ekspresowym tempie, więc warto również wiedzieć, jak ją przechowywać. Sprawdzą się tutaj szczelnie zamknięte pojemniki, które zamykamy w ciemnych szafkach. Tak przechowywana mąka może postać nawet do 5 miesięcy.
Niestety pszenica, którą znamy, absolutnie nie przypomina tej, którą znali nas przodkowie. Zboża zostały zmodyfikowane tak ekstremalnie, że znacznie częściej mogą właśnie uczulać czy szkodzić. Alternatywne rodzaje mąki oraz wybieranie mąki o wyższym gatunku, to podstawa zdrowego żywienia i świetnej kuchni.