Agata Witowska – znana w sieci jako Gatita – to jedna z pierwszych blogerek kulinarnych, którą zaprosiliśmy do grona naszych ulubionych twórców. Pierwszy wpis z jej bloga opublikowaliśmy na naszym linklogu w styczniu 2018 roku! Jej kulinarneprzygodygatity.pl wertujemy bardzo często i zawsze, ale to zawsze trafiamy na jakiś nowy przepis, zilustrowany świetną, pobudzającą wszelkie kubki smakowe, fotografią. Poza blogiem, Gatita prowadzi też swój profil na Instagramie, który jest bogaty także w stories autorstwa blogerki. Miejscem zdecydowanie wartym Waszej subskrypcji, jest również fanpage Agaty – Kulinarne przygody Gatity lubi ponad 25 tys. fanów, a posty, które są na nim publikowane, obserwuje jeszcze więcej! I wiecie co? Zupełnie nas to nie dziwi. Internet pełen jest twórców, którym wydaje się, że prowadzenie bloga ogranicza się do wklejania suchych przepisów i zdjęć wykonanych jakimkolwiek aparatem. U Gatity widać pasję – jej miłość do gotowania widać na każdym kroku, w każdym poście, zdjęciu i w interakcjach między nią a jej społecznością. My też zdecydowaliśmy się do takiej interakcji doprowadzić, zadając Agacie 7 pytań w ramach Kwestionariusza Blabera. Oto jej odpowiedzi!
Odpowiada: Agata Witowska
Blog: www.kulinarneprzygodygatity.pl
Instagram: kulinarne_przygody_gatity
Facebook: Kuliarne przygody Gatity
Spis treści
Pytanie 1: Skąd czerpiesz inspiracje do tworzenia swoich treści?
Inspiracje czerpię z różnych źródeł, czasami jest to moja wyobraźnia lub wspomnienia z dzieciństwa, czasami jest to Instagram, a kiedy indziej rodzinna burza mózgów, co by tu ugotować.
Pytanie 2: Ile czasu zajmuje Ci stworzenie wpisu na bloga lub postu na Instagram?
Wpis na bloga to długi i czasochłonny proces. Zaczyna się od pomysłu na danie, potem jest zakup składników, spisanie przepisu, gotowanie, stylizacja potrawy do zdjęcia, fotografowanie, obrabiane zdjęć, a na sam koniec redagowanie tekstu i praca nad wyglądem wpisu. Czasami jest to cały dzień. Natomiast z Instagramem sprawa jest o wiele prostsza, czasami wystarczy zdjęcie zrobione telefonem, 3 zdania i post jest gotowy.
Pytanie 3: Czy da się żyć z blogowania?
Tak, znam osoby, które z tego żyją, ja ciągle jeszcze pracuję zawodowo, więc nie mogę się w 100% poświęcić blogowaniu.
Pytanie 4: Co zmieniłabyś w polskiej blogosferze?
Postawiłabym na większy szacunek do pracy wykonywanej przez blogerów. Jak widać, przygotowanie wpisu na bloga to długi proces i związane z nim dodatkowe koszty: zakup sprzętu fotograficznego, wszystkich propsów potrzebnych do stylizacji, utrzymanie domeny i programów do obróbki zdjęć, etc. Proponowanie w zamian za przygotowanie wpisu z lokowaniem produktu marnego barteru w postaci np. kilku kg mąki, jest dla mnie brakiem szacunku dla mnie i mojej pracy. Niestety wielu blogerów ciagle działa na takiej zasadzie.
Pytanie 5: Czytasz inne blogi? Śledzisz innych twórców internetowych? Na czyj blog lub profil w social mediach, zaglądasz regularnie?
Nie, nie czytam innych blogów, nie mam na to czasu. Regularnie jestem na Ig i tam odwiedzam sporo profili związanych z kulinariami i fotografią kulinarną.
Pytanie 6: Spotykasz się z hejtem? Jak sobie z nim radzisz?
Tak, czasami spotykam się z hejtem, ale bloga prowadzę od 9 lat, więc nie robi on już na mnie wrażenia. Robię swoje, a ludzie niech gadają, żeby tylko nie pomylili nazwy bloga 😉
Pytanie 7: Gdybyś mogła opisać swój blog / treści, które tworzysz, jednym zdaniem – tak, by zachęcić czytelników do jego odwiedzania, jak brzmiałoby to zdanie?
Na moim blogu znajdziecie różnorodne przepisy na prostą, zdrową i smaczną kuchnię, to przepisy na dania kuchni polskiej i z całego świata. Wszystkie przepisy zostały przeze mnie wypróbowane i osobiście sfotografowane i opisane.
Tyle od Gatity! Przyznajcie sami, przypuszczaliście, że stworzenie jednego wpisu na bloga może zająć aż cały dzień?! Pewnie można zrobić to szybciej, ale możemy się założyć, że z taki dodany w trybie turbo wpis, można wyczuć na odległość. Co innego treści, którym autor poświęca całe swoje serducho. Chcecie się przekonać? Wpadajcie na kulinarneprzygodygatity.pl!