Potrawy serwowane w tych państwach to prawdziwy ogień na talerzu! Mało kto decyduje się na zamówienie dań, o których wspominamy poniżej… Jeśli jednak należysz do grona miłośników naprawdę pikantnego jedzenia, dowiedz się, gdzie musisz się udać.
Spis treści
1. Bhutan
Bhutan to niewielki kraj graniczący z Indiami i Tybetem. Jedzenie tu jest tak ostre, że po spróbowaniu kilku dań masz wrażenie, że wypala Ci przełyk. Szczególnie mowa o narodowej potrawie, składającej się wyłącznie z chili oraz sera, która przeznaczona jest wyłącznie dla najodważniejszych turystów. Reszta smakołyków również nie należy do łagodnych.
2. Chiny
Chińskie kulinaria uchodzą za jedne z najpopularniejszych i zarazem jedne z najostrzejszych na świecie. W tym regionie rozróżniamy m.in. kuchnię północną (Pekin), wschodnią (Szanghaj) czy – najbardziej pikantną ze wspomnianych – zachodnią (Syczuan). Wszystkie bogate są w przyprawy, takie jak imbir, cebulę, czosnek czy chili. Danie, które szczególnie „daje popalić”, to gulasz syczuański. W jego skład wchodzi m.in. żółtodrzew pieprzowy, wywołujący mrowienie, a niekiedy nawet drętwienie jęzka.
3. Indie
Jeśli jesteś prawdziwym miłośnikiem pikantnych potraw, to koniecznie musisz spróbować tradycyjnej indyjskiej wieprzowiny Vindaloo, która uznawana jest za jedną z najostrzejszych dań świata. Za jej intensywność i mocny aromat odpowiada przyprawa curry oraz ogromne ilości papryczki chili. Tylko najwytrwalsi spożywają porcję wieprzowiny Vindaloo do końca.
4. Jamajka
Poprzez wpływy różnych kultur, jamajskie jedzenie cieszy się niemałą popularnością na świecie. Będąc w tamtych rejonach trzeba spróbować słynnej curry goat (mięso kozy w przyprawie curry). Podawana jest w wielu odmianach, lecz na jej najbardziej ostrą wersję, mało kto się decyduje. Na szczęście obok niesamowicie pikantnego mięsa, podawane jest mleko kokosowe, ryż i ziemniaki, by nieco złagodzić nasze palące podniebienie.
5. Stany Zjednoczone
Możesz być nieco zaskoczony, ale właśnie do stanu Indiana w Ameryce zjeżdżają się prawdziwi fani pikantnej kuchni. Wszyscy pragną skosztować popularnego na skale światową koktajlu krewetkowego, który dosłownie zwala z nóg. Po paru łykach odczuwasz ogień w gardle, ponieważ krewetki w nim zanurzone, marynowane są w około dziewięciu kilogramach świeżego chrzanu.
6. Tajlandia
Kuchnia tajska znana jest z niesamowicie ostrego, jak i aromatycznego jedzenia, przez co zyskała popularność na całym świecie. W Tajlandii znajdziemy palące pasty curry, chili, kolendrę oraz imbir. Danie, którego trzeba spróbować to Neua Pad Prik, cieszące się sporym uznaniem w tamtych rejonach, lecz dla przyjezdnych stanowiące spore wyzwanie. Jest to potrawa składająca się z wołowiny, czosnku, bazylii i papryczki Birs’s Eye, która jest jedną z najostrzejszych odmian chili.
Zobacz również: Oto 7 państw posiadających najgorsze jedzenie
A Ty, zdecydowałbyś się na któreś z dań?
(źródło: thedailymeal.com, msn.com)