Często mówi się, że kolacja jest zbędnym posiłkiem – niektórzy wychodzą z założenia, że „powinno się ją oddać wrogowi”. Tymczasem ten posiłek jest często jedynym, który możemy zjeść w spokoju. Nie odmawiajmy go sobie! Ale przygotowujemy go z głową. Spójrzcie, jakie propozycje kolacji dla Was przygotowaliśmy.
Kolacje muszą mieć jeden ważny aspekt – muszą być szybkie. Nikomu nie chce się wieczorem robić wymyślnych dań, gdy już jesteśmy zmęczeni po całym dniu pracy. Dobrze też, gdyby były zdrowe i takie właśnie przepisy dla Was przygotowaliśmy.
Spis treści
Kanapki z pastą i warzywami
To dość standardowy posiłek, przygotowanie kanapek zajmuje chwilę czasu a dostarczą nam sporo witamin z dodatków, które wybierzemy. Zamiast chleba, czy bułki możemy wybrać pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe. Pamiętajmy, że zbyt duża kaloryczność posiłku sprawi, że nie będziemy dobrze spać, obudzimy się niewyspani, a nasz organizm nie będzie miał szans na uporanie się tego dnia z nadwyżką energii dostarczonej z pożywieniem. Niskokaloryczna, zdrowa kolacja też może być sycąca!
Risotto z warzywami
Risotto to pomysł na ciepłą kolację. Ciepłe kolacje szczególnie polecane są w okresie jesienno-zimowym, ale także osobom odchudzającym się! Co potrzeba na risotto?
1 brokuł, 1 spora marchewka, 1 cebula, 200 g ryżu, 300 g kiełków strączków na patelnię, 5 ząbków czosnku, zioła i przyprawy: natka pietruszki, lubczyk, kurkuma, sól himalajska lub morska, imbir suszony, majeranek, oliwa z oliwek.
Gotujemy ryż według wskazówek na opakowaniu. Cebulę szklimy na oliwie z oliwek. Kiedy już się zeszkli to dodajemy marchewkę (albo „pokrojoną” obieraczką albo startą na tarce – duże oczka). Wrzucamy przyprawy i dusimy. Po ok. 10 minutach dorzucamy drobne kawałki brokuła, drobno posiekany czosnek. Dusimy wszystko razem. Kiedy brokuły lekko się podgotują, dorzucamy ryż i wszystko dokładnie mieszamy.
Szpinak w cieście francuskim
Bardzo aromatyczne, sycące i zdrowe. Kolacja marzenie! Co potrzeba?
1 opakowanie ciasta francuskiego, 450 g świeżego szpinaku, 1 por, jego biała część, 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 łyżki posiekanego koperku, 200 g pokruszonego sera feta, 1 łyżka tartej bułki, 3 jajka lekko ubite, 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu.
Trochę więcej niż połowę ciasta należy rozwałkować na prostokąt wystarczający na wyłożenie dna i boków blachy. Ciasto przenieść do formy, dociskając równomiernie na spodzie i po bokach. Szpinak myjemy. Mieszamy w dużej misce razem z porem, gałką muszkatołową, koperkiem, serem feta, bułką tartą i pieprzem. Dodajemy jajka i oliwę, delikatnie wszystkie składniki farszu mieszamy. Następnie przekładamy na wyłożoną ciastem blachę. Resztę ciasta musimy rozwałkować na placek wielkości wystarczającej na przykrycie farszu. Przenosimy na blachę i brzegi ciasta zlepiamy. Wierzch smarujemy niedużą ilością oliwy. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni pieca i pieczemy ok godzinę.
Kanapka z kurczakiem a la cordon bleu
Uważajcie! Podobno, gdy zje się ser żółty na kolację, można mieć ciekawe sny!
2 kromki chleba pełnoziarnistego, 2 łyżki miękkiego masła, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 2 plasterki sera szwajcarskiego, 1 gruby plaster ugotowanej piersi z kurczaka, 1 plasterek szynki.
Od zewnętrznej strony smarujemy kromki masłem a od wewnętrznej śmietaną. Na jednej kromce układamy plaster sera, kurczaka, szynkę, ser i przykrywamy drugą kromką chleba. Na patelni na średnim ogniu podgrzewamy kanapkę, aż mięso będzie ciepłe a ser się rozpuści.
Pieczarki faszerowane soczewicą
Jest to danie lekkie, zdrowe, a przy tym całkiem nieźle się prezentuje! Co potrzebujemy?
200 g suchej, zielonej soczewicy, bulion warzywny, 1 mała cebula, 1 mała główka cykorii, 4-5 ząbków czosnku, 1 pęczek natki pietruszki, ok. 13 dużych pieczarek „grillowych”, 1 mały jogurt naturalny, zioła i przyprawy: zmielona kozieradka, lubczyk, sól, olej ryżowy lub inny.
Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą i zalewamy bulionem warzywnym. Obieramy i kroimy w kostkę cebulę, dorzucamy ją do soczewicy Gotujemy ok. 20-25 minut. Soczewica musi się zrobić miękka i wchłonąć całą wodę. Pieczarki obieramy, odcinamy ich nóżki, kapelusze porządnie myjemy. Cykorię, czosnek i natkę pietruszki drobno kroimy, wszystkie składniki mieszamy w misce i dodajemy zioła i przyprawy a także ugotowaną soczewicę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na wysmarowanej olejem blaszce układamy pieczarki i wypełniamy farszem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
A Wy macie jakieś ulubione przepisy na kolacje? Podzielcie się!