Dla wielu z nas sezon urlopowy to nie tylko okazja, by odpocząć od pracy. Wakacyjne wyjazdy i luźniejsze dni sprawiają, w odstawkę idzie nasza zwyczajowa dieta, a my chętniej sięgamy po lokalne przysmaki oraz raczymy się słodkimi i słonymi przekąskami. Nic więc dziwnego, że po powrocie z urlopu chce się dać odpocząć żołądkowi i znów poczuć się lekko, jak piórko. Oto kilka przepisów, które Wam to ułatwią.
Spis treści
Zdrowo, czyli jak?
Wiadomo, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim ograniczenie tego, co najbardziej nam szkodzi: fast foodów, słodyczy, słonych przekąsek i innych wysoko przetworzonych produktów, jak zupy instant i gotowe sosy. Im więcej gotujemy samodzielnie, tym lepiej. Do tego warto wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, zdrowe tłuszcze roślinne i nieco nabiału oraz chudego mięsa (choć te ostatnie wcale nie są koniecznością, jak możecie się przekonać z wpisu SZYBKI WEGAŃSKI OBIAD>>>).
Jednak absolutną podstawą zdrowej diety są warzywa oraz owoce, najlepiej te sezonowe. Są najbogatsze w składniki odżywcze, bo miały najlepsze warunki podczas dojrzewania, a ich ceny są dla naszego portfela najkorzystniejsze. Jakich warzyw i owoców wypatrywać w sierpniu na lokalnych straganach? Tego dowiecie się z posta na profilu @sylwia_majcher_eko.
Zarówno warzywa, jak i owoce świetnie komponują się w różnego rodzaju sałatkach. Wie o tym najlepiej ten, kto obserwuje jedną z naszych twórczyń – Justynę Kopkę. Na jej blogu królują przepisy na rozmaite sałatki. Na słodko, na słono, z orzechami, a nawet z kwiatami. Takie dania to lekkie i zdrowe przekąski pełne witamin, w sam raz na lunch lub kolację. Najnowszą propozycję od Justyny zobaczycie na jej profilu @juastasalad.pl.
Fit przekąska do chrupania
Warzywa to z natury idealna przekąska do chrupania. Zastąpią słone przekąski, lub urozmaicą drugie śniadanie. Często wystarczy już samo pocięcie ich w słupki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by warzywa połączyć ze smacznym i zdrowym dipem. Może to być np. hummus – pasta z gotowanej ciecierzycy i sezamu z dodatkiem oliwy. Doskonały przepis znajdziecie u na profilu instagramowym Justyny Dragan – jednej z naszych twórczyń kulinarnych.
Coś na słodko
Choć zdrowa dieta zakłada ograniczanie słodyczy, nie oznacza to jednak, że należy z nich całkiem rezygnować. Czasem chęć na słodkie po prostu się pojawia i zawzięte walczenie z nią kosztuje nas mnóstwo energii i na dłuższą metę bardziej frustruje, niż pomaga. Znacznie lepiej wtedy włączyć do diety coś słodkiego, ale w wersji fit. Takie podejście prezentuje Weronika Bielaszewska, jedna z naszych twórczyń z kategorii jedzenie. Jej blog i social media to skarbnica przepisów na słodkości w zdrowej i często odchudzonej wersji. Jako że sezon na borówki jeszcze się nie skończył, łapcie przepis Weroniki na orkiszowe drożdżówki:
A jeśli macie chęć na lekką, malinową piankę, zapraszamy na profil Izy Kapis @czarna.wisienka. Iza również jest w gronie twórców Blabera, a jej specjalność to właśnie proste i często zdrowe dania, które łatwo wykonać w domu. Inspiracją dla blogerki nierzadko jest jej druga pasja, czyli podróże.
https://www.instagram.com/p/CgbQhJdsdl8/?utm_source=ig_web_copy_link
A jeśli wciąż Wam mało, to z radością informujemy, że mamy więcej przepisów na pyszne i zdrowe przekąski. Poznajcie 10 przepisów na dietetyczne babeczki>>> i przekonajcie się że zdrowe posiłki też mogą być przepyszne!