Przygotowując nasze ulubione jedzenie, często nieświadomie usuwamy z nich najcenniejsze witaminy i suplementy. Wtedy nasz posiłek zupełnie traci na wartości i nic nie zyskujemy. Dowiedz się, jak prawidłowo spożywać, co dodawać a czego unikać w poniższych produktach spożywczych, by korzystać z nich jak najwięcej.
Spis treści
1. Jabłka
Jeśli obierasz lub spożywasz je w innej postaci niż surowej, popełniasz duży błąd. Skórka jabłek posiada mnóstwo wartości odżywczych takich, jak błonnik czy przeciwutleniacze. Jedząc całe jabłko zyskujesz dodatkowe witaminy i minerały, które chronią Cię przed cholesterolem i stanami zapalnymi.
2. Herbata z mlekiem
Dodanie do naparu mleka, neutralizuje wszystkie pozytywne właściwości herbaty. Zamiast cennych składników, spożywamy zbędne kalorie znajdujące się w nabiale. Zaleca się, by pić herbatę w najczystszej postaci.
3. Marchewki
Spora liczba osób kroi je przed ich ugotowaniem. Jeśli tak robisz to przestań. Powód? Marchewki tracą wtedy znacznie na wartości. Wrzucaj je do garnka w całości a zachowasz więcej cennych przeciwnowotworowych związków.
4. Gruszki
Podobnie, jak jabłka nie wolno ich obierać. Jeśli już musisz pozbawić je skórki, staraj się to zrobić w miarę cienko. Poza tym, lepiej kupować je twardsze niż miękkie, ponieważ w miarę dojrzewania rośnie w nich zawartość cukrów, a maleje ilość kwasów owocowych.
5. Banany
Jeśli widzisz na nich czarne plamki, mam nadzieje, że nie wyrzucasz ich do kosza. Jest to oznaka, że owoc w pełni dojrzał i posiada więcej wartości odżywczych. Badania pokazują, że im banan jest ciemniejszy, tym lepiej dla naszego zdrowia.
6. Pistacje
Pistacje jako przekąska, idealnie się sprawdzają. Są nie tylko najzdrowsze, ale zdaniem wielu najsmaczniejsze wśród orzechów. Kupując je staraj się wybierać te w łupinach, ponieważ możesz zaoszczędzisz, aż do 200 kalorii. Jak to możliwe? Otóż te w skorupkach spożywasz wolniej oraz wizualnie pozwalają zobaczyć Ci ile już zjadłeś. Sprawdź, bo faktycznie działa.
7. Szpinak
Surowy jest doskonałą bazą do sałatek, ale powinno zdecydować się na inną jego postać. Należy go ugotować, ponieważ proces ten zmniejsza w nim zawartość kwasu szczawiowego i zwiększa przyswajalność witamin A i E oraz białka, błonnika, cynku, wapnia, żelaza.
8. Truskawki
Nie ma nic bardziej smacznego i pożywnego niż miska świeżych truskawek, ale tylko tych niepokrojonych. Owoce te w całości zawierają od 8 do 12 procent więcej witaminy C, która wrażliwa jest na światło i tlen. Kiedy potniesz truskawkę na kawałki, jej najważniejsze wartości odżywcze zaczynają się ulatniać.
9. Cebule
Jak jeść cebule to tylko na surowo! Wiadomo, że podsmażana smakuje o niebo lepiej, ale zawiera o wiele mniej wartości odżywczych. W stanie surowym są idealnym suplementem diety odchudzającej, ponieważ pomagają rozbić złogi tłuszczu i przyspieszają metabolizm.
10. Kawa
Pijesz ją od razu po przebudzeniu? Niepotrzebnie. Nasz organizm wówczas nie potrzebuje pobudzenia kofeiną. Optymalną godziną jest 10.30, gdy poziom kortyzolu zaczyna spadać. Pijąc naszą ulubioną małą czarną z wczesnego ranka, łatwiej o uodpornienie na nią. W rezultacie sięgamy po więcej filiżanek i przestajemy odczuwać przypływ energii.