Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam inspirować się kulinarnymi pysznościami w mediach społecznościowych. I nawet w święta Bożego Narodzenia, kiedy królują tradycyjne dania, staram się czymś zaskoczyć moich gości. Dziś sprawdzam, jakie przepisy blogerów na święta królują w sieci. Zainspirujcie się!
Spis treści
Miodownik – pyszny i aromatyczny
Miodownik to moje odkrycie tego roku. Można je przygotować nie tylko w święta, ale także o każdej porze roku. Pyszne ciasto z dodatkiem miodu można przełożyć kremem budyniowym i urozmaicić np. masą krówkową, orzechami czy lukrem. Sprawdźcie przepis u naszej twórczyni, Asi Zyśk, która prowadzi bloga jedzpysznie.pl, gotowanie to jej pasja i świetnie łączy ją z fotografią kulinarną. Na swoim Instagramie zaprezentowała miodownik z kremem budyniowym. Poniżej znajdziecie przepis.
Sałatka śledziowa z burakami
Śledzie na Boże Narodzenie goszczą w wielu domach. Agata, autorka bloga kulinarneprzygodygatity.pl, i nasza twórczyni, lubi eksperymentować w kuchni, dlatego wśród jej świątecznych inspiracji znalazło się właśnie takie połączenie. Przepis możecie zobaczyć na jej profilu na Instagramie, klikając w poniższy post.
FIT tiramisu z dodatkiem pierników
Kto powiedział, że świąteczne jedzenie jest niezdrowe i kaloryczne? Weronika, która na co dzień jest coachem dietetycznym oraz trenerem personalnym, na swoim profilu na Instagramie @weronika_health_fit_life oraz blogu promuje zdrowe pyszności. W świątecznym klimacie znalazło się tiramisu piernikowe bez cukru. Jeśli jesteście fanami posiłków w wersji fit, na pewno Wam się spodoba. Wystarczy, że klikniecie w poniższy link, aby zobaczyć przepis.
Ciastka cynamonowo-orzechowe
Kolejna słodka propozycja pochodzi od Justyny Dragan, autorki bloga kulinarnego justynadragan.pl, dla której pieczenie nie ma tajemnic, a spędzanie czasu w kuchni inspiruje i motywuje do działania. Tym razem, tuż przed świętami, urzekła swoich czytelników pięknym zdjęciem i prostym przepisem na ciastka cynamonowo-orzechowe. Zobaczcie też inne inspiracje, klikając w link poniżej.
Dorsz pod pierzynką
Połączenie puree ziemniaczano-dyniowego, dorsza, anchois i sosu tatarskiego – z tego musi wyjść coś pysznego! Takim daniem na pewno zaskoczycie swoich gości. Po przepis zajrzyjcie do Sylwii, autorki bloga kulinarnemigawki.pl i profilu na Instagramie @kulinarnemigawki.pl. Na co dzień zaskakuje swoją rodzinę oraz gośćmi niebanalnymi połączeniami składników i nowoczesnymi daniami z tradycją w tle. Sprawdźcie sami!
Przyznam, że przepisy blogerów na święta w tym roku to wiele ciekawych propozycji, zarówno na słodko, jak i na słono. A Wy stawiacie na tradycję, czy może jednak nowoczesną odsłonę świątecznych dań?