Są takie dni, kiedy można pozwolić sobie na lekką rozpustę – zwłaszcza w temacie śniadania. Umówmy się, że chodzi o dzisiaj. I zacznijmy dzień na słodko! Z zachowaniem pewnych zasad – bo „na słodko”, nie zawsze znaczy niezdrowo.
Spis treści
CZEKOLADOWE PANKEJKI
Mocno czekoladowe, puszyste i miękkie – innymi słowy, idealne! Lista składników nie jest krótka, ale zapewniam, że warto się o nie postarać. Potrzebujemy:
120 g mąki żytniej pełnoziarnistej/ orkiszowej, 120 g mleka roślinnego lub zwykłego 2%, 15 g kakao, 15 g ksylitolu (albo innego słodzika/cukru), 10 g oleju kokosowego, jedno jajko, woda gazowana, syrop czekoladowy do polania (albo rozpuszczona gorzka czekolada)
Sam przepis jest niezwykle prosty – wszystkie wyżej wymienione składniki blendujemy i wlewamy na rozgrzaną, teflonową patelnię. Oczywiście nie na raz. Gotowe pankejki polewamy rozpuszczoną czekoladą, a następnie… pochłaniamy w całości!
CZEKOLADOWE PLACUSZKI
Coś jakby alternatywa dla pankejków, która wymaga zdecydowanie mniej składników. Przygotuj:
2 jaja, 1 łyżka mąki kokosowej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, pół łyżeczki sody, kakao (według uznania)
W pierwszej kolejności oddzielamy żółtka od białek. Te drugie, ubijamy mikserem – na sztywną pianę. Potem dodajemy do tego resztę składników, w międzyczasie rozgrzewając na patelni odrobinę tłuszczu. Z podanych wyżej składników powinny wyjść mniej więcej 4 omlety – można je zjeść z tym, co tylko przyjdzie Wam do głowy: masło orzechowe, owoce, orzechy, dżem. Najlepiej!
SUPER PLACUSZKI
Ich bycie super polega na tym, że nie zawierają tych składników, z którymi walczy część z nas: glukozy i laktozy. Są idealne dla alergików! Dodatkowo, do ich przygotowania nie potrzebujemy żadnych sprzętów – zamiast blendera, wystarczy zwykła łyżka. Potrzebne składniki, to:
2 całe jaja i jedno białko, 3/4 szklanki mąki jaglanej, mleko ryżowe „na oko” (konsystencja masy musi być zbliżona do takiej, jaką uzyskujemy przy robieniu ciasta), ksylitol (albo inny słodzik) wg upodobań, banany do przełożenia warstw
Wszystko razem umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy łyżką i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dwóch stron. Dodatki według uznania – to oczywiste!
GOFRY JAGLANE
To również propozycja dla tych, którzy z różnych przyczyn nie chcą albo nie mogą spożywać glutenu. Przygotowanie takich gofrów to prościzna, o ile posiada się w domu gofrownicę. Przygotujcie:
2 jaja, 100 ml wody gazowanej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki mąki jaglanej, 2 łyżeczki ksylitolu (albo innego słodzika)
Zacznijcie od wysmarowania gofrownicy tłuszczem. Kiedy będzie się rozgrzewać, wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki, miksując je na gładką masę. Każdy gofr powinien spędzić w gofrownicy około 3 minut – stopień ich wypieczenia zostawiamy Wam. Goferki możecie spożywać z czym chcecie: jogurt, bita śmietana, owoce, polewy… Brzmi smacznie, prawda?
Po tak słodkim początku, nie macie wyjścia – musicie mieć wspaniały dzień! Trzymamy za to kciuki i… czekamy na Wasze pomysły na słodkie śniadania. Podzielcie się nimi w komentarzach!