Możecie je spotkać na ulicach Nowego Jorku, a także w… Krakowie. Mowa tu oczywiście o tradycyjnych bajglach. Za oceanem najczęściej spotyka się je z łososiem i serkiem, ale można przygotować tę bułkę na wiele sposobów. Podrzucamy Wam dzisiaj przepis na tradycyjne bajgle, a także kilka pomysłów na ich dodatkowe składniki.
Spis treści
Przepis na tradycyjne bajgle
Kultowe bajgle pojawiły się w Polsce w XIV wieku pod postacią precli. Dostały się do naszego kraju za sprawą niemieckich imigrantów, ale swój czas świetności miały w XVI wieku, kiedy to tradycyjne bajgle były pieczone przez Żydów, głównie w Krakowie, a później wyemigrowały za ocean. Do dziś możecie tam spotkać na każdym kroku urocze budki, w których sprzedawane są pyszne bułki.
Ania Zyśk, nasza kreatywna twórczyni, miłośniczka fotografii i kulinariów, autorka bloga jedzpysznie.pl na swoim Instagramie @jedz.pysznie opublikowała przepis na pyszne bajgle z makiem. Potrzebujecie do tego drożdży instant (żeby zaoszczędzić czas), odrobiny cukru i soli, oliwę, letnią wodę oraz pół kilograma mąki. Dokładne przygotowanie znajdziecie w linku na dole.
Jako dekorację możecie użyć maku, sezamu albo nawet płatków owsianych. Wszystko zależy od Waszych preferencji.
Pomysły na bajgle
No dobrze, macie już upieczony pyszne tradycyjne bajgle i co teraz? Oczywiście można je jeść bez żadnych dodatków, na pewno będą Wam smakować. Mamy jednak kilka innych pomysłów:
- Jako bułka na śniadanie świetnie smakuje z sałatą, szczypiorkiem, rzodkiewką oraz ugotowanym jajkiem. Można też przygotować jajko sadzone albo jajecznicę i posypać całość szczypiorkiem.
- Tradycyjne bajgle możecie podać też z mozarellą, pomidorem i sałatą, delikatnie posypać całość bazylią.
- W tradycyjnej postaci zaserwujcie bajgle z szynką i serem.
Kolejną inspirację znalazłam też u Małgorzaty, autorki profilu @nothinglikehome, której pasją są jedzenie i książki. Zaserwowała tradycyjne bajgle na śniadanie w zdrowej wersji, czyli z sezamem, sałatą, liśćmi szpinaku, kiełkami i jajecznicą.
Co sądzicie o bajglach, mieliście okazję już spróbować?