Ten przepis to prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy kochają cynamon i doceniają prostotę. Monkey bread szybko się robi, a jeszcze szybciej znika, bo jest przepyszne! Wspaniałe jako widowiskowy deser na przyjęcie lub dodatek do niedzielnej kawy albo herbaty. Poznaj przepis i zaskocz swoją rodzinę nowym przysmakiem.
Spis treści
Co to jest monkey bread?
Monkey bread to jedna z wielu odsłon znanego i uwielbianego ciasta drożdżowego. Ma kształt baby, ale składa się z wielu małych kuleczek, obsypanych cynamonem i cukrem. Jest bardzo maślane i lepkie od karmelu, który powstaje w trakcie pieczenia. Choć wiele osób kojarzy to ciasto z Ameryką, przepis na nie pochodzi z Węgier.
A skąd nazwa? Od sposobu, w jaki jemy to ciasto. Po prostu odrywa się jego małe kawałki czubeczkami palców, co trochę przywodzi na myśl konsumowanie pokarmu przez małpki. Jednak “małpi chlebek” to tylko jedno z wielu określeń na ten wypiek. Ze względu na jego niejednolitą powierzchnię i wyraźnie widoczny kształt małych kuleczek, określa się je także mianem bubble bread (bąbelkowy chlebek), puzzle bread (puzzlowy chlebek) czy pull-apart bread, co można przetłumaczyć, jako po prostu “rwaniec”. Co dom, to inna nazwa, jednak przepis cały czas ten sam.
Monkey bread – przepis
Bardzo prosty przepis opublikowała na swoim profilu na Instagramie Iza Kapis. Żeby wykonać ciasto, potrzeba Wam mąki, mleka, masła, drożdży, jaj, no i oczywiście cukru. Iza poleca użyć brązowego, by wzbogacić aromat i smak ciasta. Niezbędny będzie również cynamon.
Z wyrobionego i wyrośniętego ciasta lepimy małe kuleczki, obtaczamy je w roztopionym maśle, po czym obtaczamy w cynamonie i cukrze. Tak przygotowane, wkładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem. Cały przepis znajdziecie na profilu Izy @czarna.wisienka.
https://www.instagram.com/p/CnWPEeGMwMf/?utm_source=ig_web_copy_link
Warto ją zaobserwować, jeśli szukacie prostych dań i wypieków inspirowanych podróżami. Instagramerka łączy bowiem dwie pasje: gotowanie i zwiedzanie świata.