Surowe czy gotowane?- Które zdrowsze? Badania prowadzone w różnych ośrodkach uniwersyteckich przynoszą coraz więcej dowodów, że gotowane jarzyny mogą być zdrowsze od podawanych na surowo. Z opublikowanych danych wynika, że gotowane warzywa mają wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie!
Spis treści
1. Szpinak
Gotowanie tego warzywa zwiększa zdolność organizmu do wchłaniania wszystkich składników odżywczych. Szpinak to źródło wapnia, żelaza, magnezu, luteiny i przeciwutleniaczy, takich jak beta karoten. Najistotniejsze jest to, że ilość wapnia po ugotowaniu wzrasta trzykrotnie.
Zobacz również: 6 wskazówek, które ułatwią Ci pracę w kuchni
2. Marchew
Gotowanie wydobywa z niej karotenoidy i polifenole. Dzięki rozmiękczeniu błon komórkowych, lepiej jest przyswajany beta-karoten. Gotowana marchewka ma trzykrotnie więcej przeciwutleniaczy niż ta z surówki.
3. Pomidory
W surowych i nie dojrzałych pomidorach znajduje się tomatyna. Substancja ta zjedzona w dużych ilościach okazuje się być toksyczna. Gotowanie ich, uwalnia od tej toksycznej substancji.
4. Grzyby
Po ugotowaniu stają się nie tylko smaczniejsze, lecz mniej groźne. Na dodatek czyni je to łatwiejszymi do strawienia gdyż podczas poddania ich wysokiej temperaturze, tracą wszelkie szkodliwe toksyny.
5. Jarmuż
Surowy jarmuż jest ciężkostrawny, a podczas krótkiego gotowania nie traci znacząco swoich właściwości zdrowotnych. Bezsprzecznie jest bardzo zdrowym składnikiem diety, pod warunkiem, że nie jest nadużywany.
Zobacz również: Poznaj korzyści płynące ze spożywania tych 7 zdrowych produktów
(źródło: purewow.com, heatlh.com)