Każdy chyba widział nie raz kieliszki w różnych kształtach i rozmiarach – niektóre są nawet jadalne, np. z galaretki. Ale czy kiedykolwiek wpadlibyście na pomysł stworzenia kieliszków z połączenia boczku i czekolady? Podobno smakują przepysznie, i nie chodzi nam tylko o serwowane wewnątrz napoje.
W Internecie krążą plotki, że na pomysł stworzenia tych specyficznych jadalnych naczyń wpadł ktoś ze Stanów Zjednoczonych. Bardzo możliwe, w kulturze amerykańskiej boczek jest praktycznie religią, istnieje nawet bielizna o zapachu bekonu!
Wykonanie tych kieliszków wymaga trochę pracy, ale podobno są warte wysiłku, zatem do dzieła:
Potrzebujecie:
- Boczek, najlepiej pokrojony w plastry
- Tabliczkę czekolady
- Sznurek
- Folię aluminiową
- Rolki od ręczników papierowych
1. Pierwszym krokiem jest zrobienie czegoś, co będzie stanowić formę kieliszków. Wokół niej będziemy owijać plastry bekonu. Dobrym pomysłem jest pocięcie na kawałki rolki od ręczników papierowych, a następnie owinąć folią aluminiową. ale może wpadniecie na inny pomysł? Wykażcie się kreatywnością!
2. Bierzemy kilka plastrów boczku, które które będą stanowiły dno kieliszka. Pamiętajcie, że spód musi być najmocniejszą częścią konstrukcji, dlatego połóżcie dość grubą warstwę. Później owijajcie bekon dookoła rolki. Upewnijcie się, że nie ma żadnych dużych luk. Małe są w porządku, później uszczelni się je czekoladą. Gdy masz boczek owinięty wokół formy, obwiąż go kawałkiem sznurka.
3. Teraz proste zadanie. Umieśćcie formy z boczku do góry nogami na ruszcie i pieczcie w wysokiej temperaturze, ok. 200 stopni przez 20-30 minut, aż boczek będzie wyglądać na chrupiący. Uważajcie, żeby się za bardzo nie przypiekł!
4. Wyjmijcie je z piekarnika i pozwólcie ostygnąć przez 10 minut. Wyciągnijcie kieliszki z formy. Na początku może być trudno, ale z pewnością nabierzecie wprawy.
5. Ostatnim krokiem jest stworzenie czekoladowego wypełnienia, które zapewni szczelność. Należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie za pomocą łyżki lub łopatki umieścić wewnątrz kieliszka. Upewnij się, że nanieśliście warstwę, która zapewnia pokrycie wszelkich małych otworów. Wstawcie kieliszki do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Gotowe, smacznego!
Jeśli zdecydujecie się wykonać kieliszki, koniecznie podzielcie się wrażeniami!
(źródło: throughtheeyesofmybelly.com, huffingtonpost.com)