Z tradycjami jest tak, że często jesteśmy do nich przywiązani tak bardzo, że nawet nie zastanawiamy się, czy nadal są odpowiednie dla nas. No bo komu nie zdarzyło się przygotować na Święta potrawy albo ciasta, których nawet nie lubi, ale przecież taka jest tradycja? Czas z tym skończyć! Koniec z chrzęszczącymi między zębami mazurkami zdobionym bakaliami twardymi jak kamień. Koniec z suchymi babkami, które stają w gardle. Czas na zupełnie nową, nietypową i pyszną odsłonę babek wielkanocnych!
Spis treści
Baba z dodatkiem warzywnym
A gdyby tak przemycić w babce wielkanocnej trochę warzyw? Tak, tak, da się! Dodatek warzywnego purée sprawdzi, że babka będzie miękka, wilgotna i długo zachowa świeżość. Jeśli lubisz cytrusowe smaki, wypróbuj przepisu Marty Dymek z Jadłonomii na drożdżową Wielkanocną Babkę Pomarańczową. To w 100% wegański przepis niezawierający jajek ani mleka, dlatego ta baba będzie świetnym wyborem dla osób z alergiami lub tych, które z wyboru nie jedzą produktów odzwierzęcych. Sekretem wypieku jest tu dodatek gładkiego purée z upieczonego batata lub marchewki.
Nie wyobrażasz sobie świętowania bez czekolady? A może by tak przełamać trochę tradycję i zamiast tradycyjnej jasnej baby przygotować taką, która będzie mocno czekoladowa, wilgotna i mięsista? To nie wszystko – takie cudowne i rozpływające się w ustach ciasto może być po brzegi wypełnione… warzywami właśnie. A dokładniej burakami i to w ilości aż 500 g. Właśnie taką nietypową babę znajdziesz u Agnieszki z Mrs. Polka Dot. Uwierz nam na słowo lub nie, ale te buraki są w cieście absolutnie niewyczuwalne – sami sprawdziliśmy! I wydaje nam się, że kiedy sięgniesz po drugi i trzeci kawałek to tak, jakbyś nakładał sobie na talerz kolejną porcję warzyw. Czyż nie?
Baba z mascarpone
Wiemy już, że dobra baba, żeby była pyszna i długo zachowywała świeżość, musi mieć jakiś poprawiający teksturę wkład. Mogą to być wspomniane wyżej warzywa, ale dobrze sprawdzi się również kremowy serek, np. mascarpone. Właśnie taki przepis proponuje Monika Molecka z Pysznie czy Przepysznie. Jej babka cytrynowa z mascarpone i polewą z białej czekolady jest prosta do zrobienia i, jak mówi sama autorka przepisu, niebiańsko pyszna – również na drugi i trzeci dzień po upieczeniu!
Baba bez użycia miksera
Są osoby, które na samą myśl o użyciu miksera dostają drgawek. Nie ma w tym nic złego, nie każdy musi lubić piec. Ale umówmy się – każdy lubi zjeść dobrą wielkanocną babę. Jeśli Ty również masz na nią ochotę, ale chcesz ograniczyć do minimum czas jej przygotowania oraz sprzęty, jakich będziesz musiał użyć, idealny przepis przygotował dla Ciebie Michał Krokosz, czyli Rozkoszny. Jego bananowa babka last minute ze złocistą polewą z białej czekolady to absolutna pochwała prostoty i ciasto, które zawsze się udaje. Bazą dla ciasta są dojrzałe banany, a Ty do przygotowania potrzebujesz tylko widelca, miski do wymieszania składników i oczywiście formy na babę.
Każda z tych nietypowych wielkanocnych babek smakuje obłędnie i prezentuje się prawdziwie królewsko. Która z nich najbardziej przypadła Ci do gustu? Koniecznie daj znać! A my tymczasem życzymy smacznego!