Już sama nazwa „rum” brzmi nieco zawadiacko. Fakt, że przez wieki napój ten stanowił ulubiony trunek piratów i rzezimieszków, wcale nie ugrzecznia jego wizerunku. Od dawna jednak wiadomo, że jego smak doceniają nie tylko morskie wilki, ale także szczury lądowe.
Rum przez stulecia był przedmiotem przemytu i chociaż kojarzy się z morskimi rozbójnikami, sami przyznacie, iż wzbudza także pewną sympatię. Może dlatego, że przywodzi na myśl Karaiby, gdzie rozpoczęła się jego masowa produkcja? Wielkim fanem rumu był bohater filmu Piraci z Karaibów, kapitan Jack Sparrow. Na cześć innego kapitana, niejakiego Henry’ego Morgana, nazwano pewną dobrze znaną markę rumu. Trunek ten bywa pity nie tylko w czystej postaci, ale także w drinkach. Znajduje również zastosowanie w iście niepirackiej dziedzinie, jaką jest pieczenie ciast.
Spis treści
Czym jest rum?
Rum to napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej. Co ciekawe, nie ma jednej metody destylacji rumu. Różni się ona w zależności od kraju jego produkcji. Etymologia słowa „rum” nie jest do końca znana. Jedna z hipotez głosi, iż nazwa napoju pochodzi od ostatniej sylaby łacińcińskiego słowa sacharum, oznaczającego cukier. Niektórzy badacze kojarzą ją z romskim słowem rum („mocny”). Inni zaś twierdzą, iż wywodzi się ona od słowa rummer, stosowanego przez holenderskich marynarzy na określenie szklanek o dużej pojemności.
Odrobina historii
Być może zaskoczy Was fakt, że przodek rumu – napój ze sfermentowanej trzciny cukrowej – narodził się już w okresie antyku, najprawdopodobniej w Chinach lub w Indiach. Jak już wspomniałam, masowa produkcja rozpoczęła się w rejonie Morza Karaibskiego. Nastąpiło to w wieku XVII. Rum stopniowo zyskiwał coraz większą popularność. W 1664 roku powstała pierwsza amerykańska destylarnia tego alkoholu. Prezydent Jerzy Waszyngton upierał się, by beczka rumu z Barbadosu towarzyszyła uroczystości jego zaprzysiężenia w 1789 roku, co przyczyniło się do wzrostu sławy tego trunku.
Rodzaje rumu
Koneserzy napoju piratów na pewno doskonale wiedzą, iż istnieje kilka jego rodzajów. Ciemny rum charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem. To właśnie jego najczęściej używa się w kuchni. Biały rum ma znacznie łagodniejszy smak, co czyni go wspaniałą podstawą koktajli. Istnieje także odmiana złota, zwana także bursztynową. Swój kolor zawdzięcza dojrzewaniu w beczce i ma więcej aromatu, niż rum biały.
Jak pić rum?
Najprostsza odpowiedź na powyższe pytanie to: „Tak, jak wam się podoba najbardziej”. Niektórzy lubią pić rum solo, inni wolą rozcieńczyć go lodem. Jeszcze inni preferują koktajle na jego bazie. Słynne mojito to nic innego jak biały rum, limonka, cukier brązowy, lód i mięta uzupełnione wodą gazowaną. Inny znany drink, Piña colada, składa się z malibu – likieru kokosowego na bazie rumu, śmietanki kokosowej oraz soku ananasowego. Daiquiri zaś powstaje poprzez wymieszanie białego rumu, soku z limonki i syropu cukrowego.
A Wy w jakiej postaci najbardziej lubicie rum? A może znacie inne przepisy na smaczne koktajle na bazie tego alkoholu? Piszcie w komentarzach!