Tatar to danie, które jest znane od pokoleń. To potężny proteinowy zastrzyk. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste i nie zabiera dużo czasu. By móc się cieszyć wspaniałym smakiem i wartościami odżywczymi warto kupować mięso ze sprawdzonego źródła. Masz wtedy gwarancję, że jesz zdrowe, surowe mięso wolne od bakterii.
Zobacz również: 9 najdziwniejszych dań, serwowanych w Stanach Zjednoczonych!
Tatar zawiera dużo białka, które doskonale buduje mięśnie. Wołowina zawiera witaminy z grupy B, CLA – dieny kwasu linolowego, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej, karnitynę, która dodaje energii i taurynę, która pozwala mięśniom na szybszą regenerację. Plusem surowego mięsa jest również to, że wszystkie składniki są szybciej przyswajane. Jeśli chodzi o zawartość kreatyny mięso wołowe zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich produktów spożywczych. Tatar jest idealnym daniem dla osób trenujących sporty siłowe i wytrzymałościowe. Jeśli uda Ci się upolować chudą wołowinę, to danie również idealnie sprzyja osobom będącym na diecie.
Zobacz również: Jak smakują dinozaury? Naukowcy znaleźli odpowiedź!
Wraz z surowym żółtkiem dostarczasz wzmacniającej kości witaminy D, witamin z grupy B, niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6. Żółtko jaja zawiera nie tylko zdrowy tłuszcz, ale też dużo białka.
Pamiętaj aby sparzyć skorupkę, zanim ją rozbijesz. Smacznego!
(źródło: menshealth.com, hallrecipes.com)