Najnowsze badanie sugeruje, że im więcej kobiety spożywają ziemniaków w swojej codziennej diecie tym większe prawdopodobieństwo zachorowania rozwinięcia cukrzycy ciążowej. Podczas przeprowadzanych analiz, naukowcy odkryli 854 przypadków tego powikłania na 21 693 ciąż.
Spis treści
Ziemniaki i zwiększone ryzyko cukrzycy ciążowej
Kobiety wypełniały kwestionariusz żywieniowy co 4 lata, który dał pogląd długoterminowych zwyczajów żywieniowych. Wyniki pokazały, że spożywanie ziemniaków:
- raz w tygodniu zwiększa ryzyko zachorowania o 20%,
- 2-3 razy w tygodniu o 27%
- 5 lub więcej razy aż o 50%!
Powiązanie to wynika z tego, że ziemniaki mają bardzo wysoki indeks glikemiczny- podnoszą poziom glukozy we krwi od razu po zjedzeniu uszkadzając komórki trzustkowe. „Należy zachować ostrożność w ilości spożywanych ziemniaków, szczególnie jest to ważne dla kobiet planujących zajście w ciąże.”, powiedział autor badania dr Cuilin Zhang, epidemiolog z Narodowego Instytutu Zdrowia w Maryland w USA, „Zastąpienie ziemniaków pełnoziarnistymi produktami lub innego rodzaju warzywami pomoże zmniejszyć ryzyko zachorowania o 9-12%.”
Zobacz również: Badania dowodzą, że większość rodziców ma ulubione dziecko, zazwyczaj to pierworodne

bbc.com
Czym jest cukrzyca ciążowa?
- Choroba, w której jest za dużo glukozy (cukru) we krwi
- Najczęstsze objawy to suchość w ustach, przewlekłe zmęczenie i częste oddawanie moczu
- Można ją kontrolować odpowiednia dietą i ćwiczeniami, ale niektóre kobiety przyjmują leki, aby stabilizować poziom glukozy
- Zlekceważenie może doprowadzić do przedwczesnego porodu lub poronienia
(źródło: nytimes.com, bbc.com)