Jednym z najstarszych i najbardziej powszechnych nieszczęść znanych człowiekowi jest kac. Pewnie każdy z nas przechodził go chociaż raz w życiu. Po super zabawie zakrapianej alkoholem zazwyczaj czujemy to wstrętne uczucie. Ból głowy, słabość, suchość w ustach i zawroty głowy. Jedyne co nam może pomóc to sen i coś pożywnego do jedzenia. Tylko co tu zjeść? Ty może wiesz co Ci pomaga, ale mamy też kilka propozycji, których jeszcze nie znałeś.
Spis treści
1. Angielskie śniadanie
Tu po prostu znajdziesz wszystko. Boczek, jajka, kiełbaski, fasolka, pomidory z grilla, pieczarki. Tłusto i dużo.
Dlaczego działa: to porządna porcja tłuszczu i białka, która pomaga organizmowi w regeneracji i dostarcza wszystkiego czego nam trzeba. Poza tym jaja zawierają aminokwas N-acetylocysteinę, która pomaga odtruwać organizm.
Zobacz również: Prosto z Korei Północnej – alkohol, który nie powoduje kaca?

twitter.com
2. Prairie Oyster Cocktail
Całe surowe jajko, skropione tabasco z solą i pieprzem oraz sosem Worcestershire. Niektórzy używają jeszcze brandy i ocet.
Dlaczego działa: mikstura jest znana od dawna jako lek na kaca, ma zwalczać toksyny po alkoholu. Składniki ożywcze z jaja wspomagają regenerację.

twitter.com
3. Corpse Reviver
Inaczej znany jako „włosy psa” to popularny lek na kaca. Są dwie wersje tego drinka, pierwsza zawiera dwa rodzaje Brandy, Calvados i słotki vermouth, druga Cointreau, gin, Lillet Blanc, absynt i sok z cytryny. Oba drinki podaje się w szklankach koktajlowych.
Dlaczego działa (prawdopodobnie): to czyste, wysokooktanowe drinki. Mogą albo pomóc albo wręcz przeciwnie, poczujesz się jeszcze gorzej.

pinterest.com
4. Umeboshi
Zbierane jeszcze zielone, morele japońskie, wkłada się do soli i zostawia na kilka miesięcy. Po przyrządzeniu smakują jak ogórki. Można jeść same moczone w gorącej wodzie lub z białym ryżem.
Dlaczego to działa: Umeboshi znane jest od wieków jako panaceum na problemy żołądkowe i wątrobowe. Polepszają trawienie. Marynowane zawierają dużo elektrolitów takich jak sód i potas.

twitter.com
5. Rollmopsy
Są to filety z marynowanych śledzi, zwinięte w rulony podawane z cebulą w zalewie. Są popularne w całej północnej Europie.
Dlaczego to działa: solanka w przekąsce uzupełnia elektrolity, smak zachęca do większego picia wody, zawartość cukru łagodzi hipoglikemię.

twitter.com
6. Bar tlenowy
Powietrze w takich barach zawiera 95% tlenu, podczas gdy normalne zawiera 21%, dostępne są wersję smakowe.
Dlaczego to pomaga: tlen poprawia metabolizm organizmu, co za tym idzie rozpad alkoholu i toksyn jest szybszy.
Zobacz również: 9 najpopularniejszych mitów na temat alkoholu

tumblr.com
(źródło: foodandwine.com, boredpanda.com)