Zima jest bardzo trudnym okresem dla naszego organizmu, dlatego powinieneś szczególnie urozmaicić swoją dietę. Dowiedz się jak wzmocnić się na czas mroźnych miesięcy – wystarczy stosowanie kilku produktów spożywczych!
Spis treści
1. Owsianka
Łatwa i szybka w przygotowaniu owsianka, dostarcza nam wielu składników odżywczych, które są niezbędne w okresie zimowym. Jest to produkt bogaty w cynk, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Zawiera również ważne związki wspomagające pracę serca. Uwzględnij owsiankę w swoim śniadaniu, by wzmocnić się z samego rana!

flickr.com
2. Sushi
Sushi to potrawa ciesząca się popularnością przez cały rok, lecz w miesiącach zimowych powinna być jedzona znacznie częściej. W tym czasie, gdy nie mamy wystarczającej ilości słońca, szczególnie musimy zadbać o witaminę D – którą dostarcza nam łosoś i tuńczyk. Niedobór tego suplementu związany jest z osłabieniem kości, zaburzeniami rozwoju, a nawet ze zwiększeniem ryzyka chorób serca. Dlatego śmiało sięgaj po tą pyszną japońską potrawę.

pinterest.com
3. Kiszone warzywa
Kiszone warzywa powinny się obowiązkowo znaleźć w naszym zimowym jadłospisie, ze względu na zawartość ważnych minerałów. Zawdzięczają to fermentacji, która sprawia, że warzywa zyskują na wielu wartościach odżywczych. Przykładowo kiszona kapusta bogata jest w witaminę C, B6, B12 oraz żelazo, wapń i cynk. Wszystkie te suplementy są niezbędnymi związkami, wspomagający system odpornościowy, jak i cały nasz organizm. Ponadto w sfermentowanych warzywach tworzy się acetylocholina – stymulująca nasze nerwy, co zapobiega wystąpieniu depresji.

pinterest.com
4. Cytrusy
Mimo, że mogą lepiej smakować w okresie letnim, to najbardziej przydają nam się w czasie zimowym. Są to trudne miesiące dla naszego organizmu, dlatego powinniśmy go wspomóc, jak największą ilością minerałów, które zawarte są właśnie w cytrusach. Owoce te w szczególności obfitują w witaminę C oraz w flawonoidy – związki odpowiadające za zwiększenie „dobrego” cholesterolu.

flickr.com
5. Buraki
W Twoim domu nie powinno zabraknąć również buraków. Posiadają niesamowity zestaw suplementów, które zwiększają odporność oraz oczyszczają organizm z toksyn. Ogromną zaletą tych warzyw, jest fakt, że pomagają spalać tłuszcz, którego w zimie odkłada się najwięcej. Jeśli więc chcesz zapobiec dodatkowym kilogramom – wypijaj 2 szklanki soku z buraków lub spożywaj w całości przynajmniej raz dziennie.
Zobacz również: Jak nie przytyć zimą? 5 praktycznych wskazówek

pinterest.com
Wystarczy nieco urozmaicić nasze zimowe menu, by cieszyć się zdrowiem przez całą zimę. A jakie są Wasze sposoby na przetrwanie tych mroźnych miesięcy?
(źródło: eatingwell.com, greatist.com)