Karnawał od zawsze kojarzy nam się nie tylko z szampańską zabawą, ale też pysznymi przekąskami. Ich spożycie kumuluje się w okolicy Tłustego Czwartku, kiedy to na stole królują nie tylko okrąglutkie pączki, ale i zakręcone faworki. Teraz można je przygotować również w wersji bez jajek i masła. Czym zaskoczą Cię wegańskie faworki? Sprawdź!
Spis treści
Krótka historia faworków
Są to kruche i delikatne ciastka, których przepis pochodzi z Litwy oraz Niemiec. Swoim kształtem przypominają złożoną kokardkę lub wstążkę. Stąd też polska nazwa ciastek, która została zapożyczona z języka francuskiego – faveur, czyli wąska wstążka, jedwabna tasiemka.
Jak głosi legenda, powstanie ciastek to czysty przypadek. Pewien nieuważny cukiernik przez przypadek wrzucił do rozgrzanego oleju wąski pasek ciasta na pączki. Ciasto ukształtowało się w warkocz, a po doprawieniu cukrem okazało się kulinarnym hitem smakowym. Pomimo tego, że chrusty mają dużo kcal, ich smak jest tego wart.
Zobacz też: Tłusty Czwartek to nie tylko pączki! Inspiracje od blogerów
Poznaj sprawdzony przepis na wegańskie faworki bez jajek
Z roku na rok rośnie zainteresowanie weganizmem. Ten styl życia cechuje się rezygnacją ze spożywania produktów zwierzęcych. Wegańskie bezglutenowe faworki są lekkie, kruche i nie gorsze w smaku od tych tradycyjnych. Nie zawierają jednak jaj. Poznaj przepis!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka wódki
- 4 łyżki ciepłej wody
- 5 łyżek śmietany kokosowej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę i dodaj sól. Zrób w niej wgłębienie i wlej wodę, wódkę (pochłonie ona nadmiar tłuszczu), śmietankę oraz odrobinę oleju.
- Wymieszaj ciasto do środka i zagnieć. Powinno być twarde, ale też sprężyste.
- Gotowe ciasto zbij kilkukrotnie wałkiem, by nabrało powietrza. Następnie zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto wyjmij i rozwałkuj na cienki placek, nie podsypując mąką. Ciasto pokrój w paski o wymiarach 10 x 3 cm. Pośrodku je natnij i przepleć jeden koniec ciasta.
- W garnku rozgrzej olej. Faworki smaż na złoto z obu stron. Gotowe ciastka połóż na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Ciastka posyp cukrem pudrem.
Zobacz też 3 najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek