Dobra wiadomość dla wielbicieli pomidorów jest taka, że sezon na nie jeszcze się nie skończył. Gruntowe pomidory dostępne będą aż do późnej jesieni, więc zdążymy się jeszcze nimi nacieszyć. Jednak jeśli znudziły Wam się już kanapki z pomidorami, mamy kilka nietuzinkowych przepisów, które warto wypróbować.
Spis treści
Król pomidor
Kochamy pomidory za ich smak i bardzo szerokie zastosowanie. Właściwie, ciężko sobie wyobrazić naszą kuchnię bez tych owoców. Dodajemy je do gulaszu, potrawek, zapiekanek, sosów i zup. Robimy z nich kanapki i sałatki, a jeśli chcemy zachować smak pomidorów na dłużej, wystarczy zrobić z nich przetwory i zamknąć w słoiczkach. Choć pomidor często jest tylko dodatkiem do potrawy lub jednym z wielu składników, są przepisy, w których gra główną rolę.
Jednym z nich jest sałatka zaproponowana przez Izę Kapis na profilu @czarna.wisienka:
https://www.instagram.com/p/Ch4So5hMCoy/?utm_source=ig_web_copy_link
Bardzo fajny przepis prezentuje też Michał Gniłka, autor kanału WegeTuba. Jak widać, szakszuka może obyć się bez jaj, ale na pewno nie bez pomidorów. Zwykle używa się do niej takich z puszki, ale póki trwa sezon, polecamy skorzystać ze świeżych owoców. tak, jak robi to Michał:
Przetwory z pomidorów
Jak już wspomnieliśmy, z pomidorów wychodzą fantastyczne przetwory. Pasteryzowane i dobrze przechowywane mogą nam wystarczyć na kilka miesięcy lub nawet dłużej.
Ania Zyśk z bloga jedzpysznie.pl proponuje pomidory a’la z puszki. Przepis jest banalnie prosty, a znajdziecie go na instagramowym profilu blogerki @jedz.pysznie:
Tropiąc najciekawsze przepisy na przetwory z pomidorów, trafiliśmy też na profil @odjutra_bedefit. Jego autorka podaje przepis na dżem pomidorowy. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięs i serów.
Pomidorowo jest też na profilu @qlisykuchi. Tam znajdziecie przepis na marynowane pomidorki w oliwie, również fantastyczny dodatek do wędlin i serów.
Pomidorów gruntowych mamy jeszcze pod dostatkiem. Zapisujcie więc przepisy i szykujcie pomidorowe pyszności, póki trwa sezon!