Łopatki, szpatułki, łyżki, chochle… Zgodzicie się na pewno, że w kuchni stanowią one dużą pomoc. Dlatego chętnie je kupujemy, szczególnie w miejscach, gdzie można trafić na okazyjną cenę. Czy jednak zwracamy uwagę na to, z czego są wykonane?
Okazuje się, że powinniśmy. Materiał ma ogromne znaczenie w przypadku przyborów, których używamy do żywności. Nie tylko w kontekście jakości użytkowania, ale też naszego zdrowia. A wybór jest naprawdę spory: od drewna, przez plastik po stal nierdzewną. Co wybierać?
W tej kwestii przyda się nieco chemicznej wiedzy. Dostarcza jej Agnieszka Wojciechowska na swoim kanale YouTube – Okiem Chemika. W swoim najnowszym filmie wyjaśniła, czemu niektóre tworzywa są niebezpieczne dla zdrowia, zwłaszcza po kontakcie z wysoką temperaturą, a także omówiła każde z nich. Agnieszka wskazała również materiały, których powinniśmy się pozbyć z kuchni jak najszybciej oraz te najzupełniej bezpieczne.
Obejrzyjcie film na kanale Okiem Chemika i bądźcie spokojni, że gotując, nie szkodzicie sobie i bliskim.