Nic tak nie poprawi dnia, jak cieplutkie i pyszne jedzenie, które po prostu kochamy. Comfort food to dania i składniki, które dobrze nam się kojarzą i przynoszą szczęście. Dla każdego zatem będą inne, ale często to typowe klasyczki na bogato! Zajrzeliśmy do Top Gar i zebraliśmy kilka niezwykle przepysznych przepisów.
Wojtek, nasz twórca z kanału Top Gar, podróżuje, gotuje i wszystko to filmuje! Na jego YouTube(zajrzyjcie tutaj!) znajdziecie niesamowite potrawy, które z łatwością wykonacie sami w domu. A do tego posłuchacie o historii jedzenia, które Wojtek wyczaruje. Subskrypcja grozi wielkim apetytem.
Spis treści
Królowa stołów – pizza!
Oczywiście nie może zabraknąć pizzy! Wojtek w jednym ze swoich ostatnich filmików, na warsztat wziął pizzę w stylu Detroit. Kultowy placek znany jest na całym świecie i ma wiele odmian. Pizza z tego amerykańskiego miasta, znanego z przemysłu, pieczona jest w blaszce w zwykłym piekarniku. Ma cudowne, serowe boki i nie wymaga wyszukanych składników. Jednocześnie piecze się i smaży!
Jej historia związana jest z przemysłem samochodowym w Detroit. Wypiekana była właśnie w blaszanych rynienkach na śrubki, dlatego do jej wykonania teraz musicie koniecznie wybrać metalową foremkę, a nie szklane naczynie.
Co zdobi placek z Detroit? Proste, łatwo dostępne składniki. Tu nie sprawdzi się mozzarella. Wystarczy najzwyklejsza kostka żółtego sera i ulubiona, pikantna kiełbaska. Samo ciasto może być ze zwykłej pszennej mąki. I oczywiście sos pomidorowy. Czas przygotowania jest znacznie krótszy niż np. pizzy neapolitańskiej. Ciepła, serowa pizza o chrupiących bokach – czy to nie jest definicja wieczoru idealnego?
Coś dla słodkolubnych – churros!
Comfort food to dla jednych smaki słone, a dla innych słodkie. Więc tym razem Wojtek pokazuje, jak przyrządzić sobie słodkie churrosy. Znajdziecie je na hiszpańskich uliczkach, a teraz już we własnej kuchni.
Ciasto do churrosów jest banalnie proste. Wystarczy woda, mąka, sól, olej i trochę masła. Do uformowania tej przekąski będziecie potrzebowali rękawa cukierniczego lub szprycera. Churrosy wyciska się prosto na gorący olej.
Gotowe churrosy posypujecie obficie cukrem i zjadacie z gorącą kawą lub płynną czekoladą. Hiszpańskie comfort food najwyższej klasy.
Poważny kawał mięsa – steki!
Odpowiednio przyrządzony stek to uczta marzeń. Z jednej strony to danie proste – z drugiej niekoniecznie. Wojtek przygotował bardzo porządny materiał, w którym niesamowicie wyczerpująco opowiada o stekach – z jakiego mięsa powinny być zrobione, jaką techniką i jakimi narzędziami.
Niestety już samo znalezienie odpowiedniego mięsa może sprawić trudność. W marketach czy u lokalnego rzeźnika często znajdziemy mięso nieodpowiednie do tej potrawy. Steki muszą być z ras krów, które przeznaczone są na mięso. Ich struktura oraz grubość również mają znaczenie. Dlatego tutaj nasz główny składnik już decyduje o powodzeniu steka.
Co dalej? Wojtek pokazuje różne rodzaje mięsa – inaczej podejdziecie do steka marketowego, a inaczej do tego z nieco lepszego źródła. Bardzo szczegółowo opowiada o technice solenia, doprawiania i wysmażenia steka.
Autor obala też kilka mitów – np. ten o wyjmowaniu mięsa z lodówki na kilka godzin przed smażeniem. Nie jest to jednak żaden trik – temperatura steka nie zmieni się i w niczym ta czynność nie pomoże. Natomiast co możecie zrobić, to przechowywać mięso na kratce w lodówce, aby miało odpowiedni przepływ powietrza.
Totalny meksyk, czyli tacosy!
Na koniec znowu trochę podróży. Tym razem taksańsko-meksykański rarytas – tacosy. Wojtek pokazuje, jak wykonać je od zera. I jest to naprawdę proste. Jego propozycja to placuszki pełne wieprzowiny chorizo i majonezu chipotle. Te kukurydziane placki ciężko dostać w Polsce, a dostać je dobre – jeszcze ciężej. Zyskują na popularności, ale nadal jest to temat trudny i rzadko podejmowany. Czemu więc nie zrobić ich samemu?
Tortille na tacos to kwestia kluczowa. Autor opowiada o tych kupnych – czyli twardych muszlach. Jest to bardziej amerykański patent, który popularyzowała sieć restauracji fast food – Taco Bell. Można też pójść na łatwiznę i wyciąć mniejsze placki z kupnych, pszennych tortilli. Ale można też zrobić prawdziwe tacosy – Wojtek pokaże Wam jak. Koniecznie sprawdźcie ten przepyszny materiał.
Polecamy ten materiał, bo po jego obejrzeniu będzie wiedzieć naprawdę wszystko, co tylko trzeba, aby wysmażyć sobie stek dekady.