Szybkie i pyszne danie, idealne na każdą porę roku. Česnečka, czyli zupa czosnkowa to czeski klasyk, który odkrył i przygotował dla Was nie kto inny, tylko Wojtek Grabowski, autor kulinarnego vloga Top Gar.
Wojtek całkiem niedawno pojawił się w naszym cyklu Twórca Tygodnia, w którym nieco przybliżyliśmy Wam jego postać. Jeśli znacie kanał Top Gar i jego starszego, blogowego „brata” – roadtripbus.pl, wiecie, że Wojtek łączy na swoich profilach dwie pasje: podróże i gotowanie. W swoich filmach prezentuje przepisy na dania z całego świata. Co ważne, są to proste i smaczne potrawy, z których wiele przygotujecie w kilkanaście minut, nawet nie mając wielkiego doświadczenia w gotowaniu.
W Kwestionariuszu Blabera Wojtek wspomniał, że zagraniczne wycieczki często inspirują go do tworzenia nowych filmów. A, jako że ostatnio miał okazję odwiedzać Czechy wraz ze swoją partnerką, Kasią, owocem tej podróży musiała być jedna z tradycyjnych czeskich potraw, czyli wspomniana już zupa czosnkowa.
Tym razem, w odcinku nie zobaczycie stylowej kuchni Wojtka i Kasi, ale piękny rynek w Chebie. Nie zabraknie jednak stałego elementu filmu, czyli ciekawostki dotyczącej Czech. Samą zupę robi się bardzo szybko. Nam dodatkowo podoba się, że do česnečki można użyć czerstwego chleba – kolejny sposób na ratowanie jedzenia.
Cały przepis i wykonanie krok po kroku znajdziecie w poniższym filmie z kanału Top Gar: