Spis treści
Ocet jabłkowy – eliksir znany od starożytności
Wydaje się, że o occie jabłkowym zrobiło się głośno dopiero od jakiejś dekady? Nic bardziej mylnego! Ocet wykorzystywany był już od starożytności. Było więc trochę czasu na to, by w 100% zbadać jego właściwości i wypróbować jego działanie w praktyce. Skąd biorą się supermoce płynące z kwasu jabłkowego? To zasługa m.in. kwasu octowego, mlekowego, propionowego i cytrynowego. Ten kwaskowy eliksir pełen jest również cennej witaminy C i witamin z grupy B, a także aminokwasów, składników mineralnych, związków polifenolowych oraz beta-karotenu. Sporo tego, co?
Jeśli interesujesz się skutecznymi metodami odchudzania, na pewno wiesz, że i w tej dziedzinie ocet jabłkowy sprawdza się jak mało który. Ważne jest oczywiście, aby stosować go regularnie.
Jak ocet jabłkowy wpływa na odchudzanie?
Żeby zrozumieć ten proces, musimy cofnąć się troszkę w czasie. Wracamy do szkolnej ławy, a precyzyjniej – na lekcję chemii. Jak to się dzieje, że ocet może wspierać odchudzanie?
Kiedy wypijesz ocet, kwasy w nim zawarte ograniczają działanie enzymów rozkładających skrobię do glukozy, które zdecydowanie najlepiej czują się w środowisku zasadowym – kwaśne nie bardzo im odpowiada. To ten proces sprawia, że cukry przyjęte razem z posiłkiem wchłaniają się wolniej, a poziom glukozy we krwi nie skacze tak wysoko, jak po zjedzeniu samego posiłku, bez uzupełnienia go octowym eliksirem. Właśnie dlatego ocet jabłkowy warto pić tuż przed posiłkiem.
To nie wszystko! Spożywanie octu na chwilę przed obiadem sprawi, że sam posiłek szybciej Cię nasyci, dzięki czemu zwyczajnie zjesz nieco mniej, zamiast wrzucać do brzucha jedzenie jak do pustej studni (been there, done that).
Przeczytaj też: Nie możesz schudnąć? To wcale nie musi być wina złej diety! >>
Nie tylko pomaga schudnąć!
Regularne picie octu jabłkowego może również pomóc w profilaktyce i zwalczaniu cukrzycy, a także może wpłynąć na obniżenie złego cholesterolu LDL i podniesienie dobrego – HDL. Płyn ten może być również wykorzystywany jako naturalny probiotyk, który będzie wspomagał pracę Twoich jelit. Jeśli polubisz się z napojami na bazie octu jabłkowego, możesz także wspomóc pracę serca i układu krwionośnego.
Jaki ocet jabłkowy wybrać, żeby serio odczuć korzyści?
Wybór odpowiedniego produktu jest kluczowy! Nie każdy pierwszy lepszy ocet z supermarketu da Ci wszystkie wymienione wyżej korzyści.
To w takim razie – jaki ocet kupić? Najlepszym wyborem będzie żywy ocet jabłkowy, czyli taki, który jest nierafinowany i niepasteryzowany. Warto, aby był robiony na bazie całych, świeżych jabłek – jak ten TUTAJ >> Taki płyn powstaje w procesie powolnej, naturalnej i niczym nieprzyspieszanej fermentacji.
Żywy ocet jabłkowy jest pełen cennych kultur bakterii i ma znacznie większą moc niż taki wytwarzany przemysłowo, a następnie pasteryzowany w wysokiej temperaturze, która zabija w nim to, co najlepsze. Taki naturalny, niepasteryzowany ocet ma również dużo intensywniejszy smak, jest mętny i może delikatnie musować. Na rynku możesz dostać też ocet jabłkowy wzbogacony o dodatki, które sprawiają, że jest on jeszcze zdrowszy i lepiej nawadnia. Kliknij i sprawdź ocet jabłkowy z dodatkiem imbiru, cytryny i soli himalajskiej. Możesz go pić z gazowaną wodą, plasterkiem cytryny i świeżą miętą!
Decyzja podjęta? Kiedy już wybierzesz i kupisz dobrej jakości ocet jabłkowy dla siebie, zacznij od dwóch łyżek octu na szklankę wody. Stopniowo możesz zwiększać ilość octu, aż dojdziesz do 4 łyżek. Smacznego i na zdrowie!